Izrael szíriai célpontokat bombázott

Fotó: AFP / ZAKARIYA AL-KAFI

-

Csapást mértek a vegyi fegyverek fejlesztésével foglalkozó üzemre.


Ketten meghaltak és jelentős anyagi károk keletkeztek az izraeli légierő szíriai támadásában. A négy izraeli repülő egy katonai létesítményt bombázta Meszjaf közelében. A rakétákat a libanoni légtérből lőtték ki hajnali három óra körül. Ez volt az első Szíria elleni izraeli katonai akció azóta, hogy a szíriai ellenzék és a kormányzat júliusban fegyverszünetet kötött.

A szír hadsereg szerint "a hasonló ellenséges tevékenységek veszélyes következményei" lehetnek a térség "biztonságára és stabilitására".

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint az izraeli légierő nem a Hezbollah libanoni síita szervezetnek szánt fegyverszállítmányt támadott, mint korábban többször. A csapás célpontja a szíriai Tudományos Tanulmányok és Kutatások Központjának (CERS) vegyi fegyverek fejlesztésével foglalkozó létesítménye, egy kiképzőtábor és egy föld-föld rakéták tárolására használt épület volt, ahová állítólag a Hezbollah harcosai és az iráni hadsereg tisztségviselői is gyakran jártak. Az OSDH szerint öten megsebesültek.

Az USA szerint a CERS szaringáz előállításával is foglalkozik, és ezt az idegmérget vetették be Hán Sejkúnban április 4-én. Az ENSZ vizsgálóbiztosai a szíriai kormányerőket tették felelőssé a legalább 83 halálos áldozatot követelő támadásért, és háborús bűncselekmény elkövetésével vádolták Damaszkuszt. Az ENSZ szerint a szír kormányerők a több mint hat éve tartó polgárháborúban 27-szer vetettek be nem hagyományos fegyvereket, csak idén áprilistól júliusig hétszer.