Izrael nem lőtte le a légtérsértő orosz gépet

Fotó: MTI/MTVA / Ariel Schalit

-

„Betévedt” a Golán fölé a vadászgép, de kapott még egy esélyt az izraeli légvédelemtől.


A légtérsértésről Móse Jaalon, izraeli védelmi miniszter beszélt az izraeli közszolgálati rádióban. Elmondta, hogy miután az izraeli hatóságok kapcsolatba léptek a géppel, az rögvest visszatért Szíria területére.

„Mivel az orosz gépek nem támadnak minket, nincs szükség arra, hogy automatikusan – még ha tévedés is történik – lelőjük őket” – fogalmazott Jaalon a rádiónak adott interjújában, arra utalva, hogy a török légierő a múlt héten lelőtt egy orosz Szu–24-es vadászbombázót a török–szíriai határnál.

A Háárec című újság hétfői száma szerint ez volt az eddigi egyetlen eset, amelynek során csorba esett a két ország katonai együttműködésén. Az orosz katonai gép egy mérföld mélységben hatolt be az izraeli légtérbe a Golán-fennsíkon az incidens során, azt viszont nem tudni pontosan, hogy az eset mikor történt.

Jaalon azt is kiemelte, hogy szeptemberben, az orosz légierő szíriai bevetésének kezdetekor Benjámin Netanjahu miniszterelnök azonnal Moszkvába sietett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyaljon. A találkozón megállapodtak az együttműködés módjaiban és a légierők közötti esetleges viták megelőzésében.

Ámosz Gilád, a védelmi minisztérium katonapolitikai ügyeinek igazgatója szombaton úgy nyilatkozott, hogy az orosz haderő megjelenése nem korlátozza Izrael mozgási szabadságát, és hogy „képtelenség teljes mértékben kizárni, hogy egy orosz gép megsértse Izrael légterét”.

Izraelnek szüksége van a cselekvési szabadságra a szíriai légtérben, hogy lecsaphasson a Hezbollah libanoni síita radikális szervezethez küldött fegyverszállítmányokra. Az oroszok megjelenése óta a külföldi források szerint már két ilyen bevetést is végrehajtottak izraeli bombázók, de azóta elkerülték a moszkvai légierőnek szállást adó észak-szíriai alavita részeket.