Izrael nagyon elégedetlen az iráni atommegállapodással

Fotó: MTI/EPA/Justin Lane / MTI/EPA/Justin Lane

-

Jobb keretmegállapodás kidolgozására szólította fel az amerikai kormányt az iráni atomprogramról az izraeli miniszterelnök vasárnap, aki szerint a létrejött egyezmény „nagyon, nagyon rossz”.


Amerikai tévécsatornáknak adott nyilatkozataiban Benjamin Netanjahu azt mondta, hogy a megállapodás fenyegetést jelent Izrael fennmaradására, és egyáltalán nem állja útját annak, hogy Irán atombombát fejlesszen ki, sőt éppen egyengeti előtte az utat.

Az izraeli kormányfő szerint a megállapodás nemcsak Izraelnek rossz, hanem a térségnek és a világnak is. A megállapodásról erre olvashat bővebben. Netanjahu azt mondta, nyomást fog gyakorolni az amerikai törvényhozókra, hogy ne adjanak "szabad utat egy atombombának". Szerinte mindenkire fenyegetést jelent, hogy "egy terrorista állam" megtarthatja insfrastruktúráját, amellyel "nem egyetlen, hanem sok-sok atombombát állíthat elő sorozatban". Emellett szerinte a megállapodás fegyverkezési hajszát indíthat el a térségben, mivel a síita Iránnal rivális szunnita arab országokat is fegyverkezésre ösztönözheti.