Izrael megállította a hajót, amely segélyt szállított Gázába

-

Az izraeli haditengerészet hétfőre virradóra feltartóztatta a Gázai övezetbe tartó Marianne av Göteborg nevű svéd hajót, amely humanitárius segélyt szállított. Ismét sikertelen volt a Gázai övezetet körülvevő blokád áttörése.


A hajó a Szabadság III. névre keresztelt harmadik „blokádtörő flottilla" egyik hajója.


A Háárec izraeli lap szerint az akció nem járt emberáldozatokkal. A hajón mintegy húsz aktivista tartózkodik, többek között Tunézia volt elnöke, Monszef Marzúki, valamint egy izraeli arab parlamenti képviselő.


A Gázai övezetet sújtó blokádot Izrael azután rendelte el, hogy a Hamász iszlamista szervezet 2006-ban elfogott egy izraeli katonát és egy évvel később erővel átvette az ellenőrzést a palesztin terület felett.


Korábban a az izraeli haditengerészet számos alkalommal megakadályozta a blokád megtörését célzó erőfeszítéseket. Először öt évvel ezelőtt, 2010 májusában a török Avi Marmara nevű hajó kísérelt meg segélyeket eljuttatni a Gázai övezetbe és ráirányítani a média figyelmét a blokád hatására. A flottillát az izraeli haditengerészet erőszakkal feltartóztatta, és az akcióban tíz palesztin párti aktivista életét vesztette, huszonnyolcan pedig megsebesültek.

Egy évre rá, 2011-ben ismét hajóraj indult Gáza felé, de az izraeli hadsereg azt is feltartóztatta még a nemzetközi vizeken, majd a segélyszállítmányt az asdódi kikötőből biztonsági ellenőrzés után az övezetbe továbbították. A hajó személyzetét és utasait pedig kitoloncolták az országból.