Izrael két napra lezárta a palesztin területeket

Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

-

Izrael az engesztelés napja, a jom kippur ünnepe miatt lezárta a palesztin területeket, szombat éjjelig a palesztinok csak rendkívüli esetekben, például egészségügyi szükséghelyzetben hagyhatják el Ciszjordániát és a Gázai övezetet - közölte az izraeli hadsereg szóvivője pénteken.


Jeruzsálemben fokozott biztonsági óvintézkedéseket léptettek életbe. Csütörtök este több tízezer hívő kereste fel az óvárosban található Siratófalat, ami a zsidóság legszentebb zarándokhelye.

Az izraeli rádió jelentése szerint a Tel-Aviv közelében fekvő Ben Gurion Nemzetközi Repülőtéren péntek déltől szombat késő estig szünetel a légi forgalom.

A szombatra eső jom kippur, azaz az engesztelés napja a legfontosabb zsidó ünnepek egyike. A jom kippurt egy több mint egy hónapos felkészülési időszak előzi meg. Sokan már péntek este óta böjtölnek vezekelve elkövetett bűneikért.

A nap elnevezése arra a Tórában olvasható történetre utal, amelyben Isten megbocsátotta Izrael népének, hogy az aranyborjút imádták, míg Mózes átvette a tízparancsolatot.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban szerezte meg Ciszjordániát egyéb területekkel együtt, és az ma is ellenőrzése alatt áll. A zsidó állam 2005-ben egyoldalúan meghozott döntés alapján kivonult a Gázai övezetből, de évek óta blokád alatt tartja okokra hivatkozva. A terület fölött 2007-ben a Hamász radikális palesztin szervezet vette át az uralmat.