Izrael folytatja bosszúját a szerdai merénylet miatt

Fotó: AFP / JACK GUEZ

-

Lerombolják a merénylők családtagjainak házát. Az izraeli munkavállalási engedélyeket már felfüggesztették.


Az izraeli hadsereg lerombolta egy fiatal palesztin merénylő családjának a házát Hebrontól délre, a ciszjordániai Jattában. A kétemeletes épületnek buldózerekkel estek neki, a hét családtag jelenlétében, akik nem tanúsítottak ellenállást. Azután, hogy Tel-Aviv központjában két palesztin merénylő szerda éjjel megölt 4 izraelit és további 18-at megsebesített, Benjámin Netanjahu miniszterelnök határozott választ ígért és a házrombolások felújításával fenyegetőzött.

Jattában - a merénylők is innen érkeztek - egy 15 éves palesztin fiatal családjának a házát rombolták le. A fiú januárban a ciszjordániai Otniel településen agyonlőtt egy 38 éves izraeli ápolónőt, hat gyermekének a jelenlétében. Netanjahu ekkor is azt mondta, hogy "lerombolják a terroristák házait". A gyakorlatot azonban sokan bírálják, mert megengedhetetlen kollektív büntetésnek tartják.

A szerda éjjeli merénylet után Izrael 83 ezer palesztin belépési engedélyét függesztette fel. Ők a muzulmán böjti hónap, a ramadán idején utazhattak volna Izraelbe, főleg családlátogatás céljára. További büntetőintézkedésként visszavonták a Gázai övezetben kiosztott ötszáz, a jeruzsálemi al-Aksza mecset ramadáni pénteki meglátogatására kiadott engedélyt, és bevonták kétszáz gázainak a ciszjordániai családlátogatásra, és ötszáz ciszjordániainak a gázai rokonok felkeresésére átadott belépő-igazolványát is.

A biztonsági erők felfüggesztették a két elkövető összes családtagjának, 204 embernek az izraeli munkavállalási engedélyét is. Az izraeli katonai rádió szerint várhatóan lerombolják a két merénylő családjának házait is.