Izrael folytatja a szíriai légicsapásokat

Fotó: MTI/MTVA / Mohammed Szaber / MTI/MTVA / Mohammed Szaber

-

Az izraeli légierő három napon belül háromszor csapott le Szíria területén.


„Ha a hírszerzés és a hadsereg álláspontja szerint megvalósítható, akkor folytatjuk a támadásokat” – mondta Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök kínai látogatása során. Ezt közölte Putyin elnökkel is – írja az RT News. Netanjahu elutasította azokat a jelentéseket, miszerint Oroszország ragaszkodna az izraeli katonai műveletek befejezéséhez.

Bassár el-Aszad szíriai elnök azt mondta, számít Oroszországra az izraeli katonai csapások megelőzésében, valamint abban, hogy segítsen elkerülni a konfliktust Tel-Avivval.

Az orosz külügyminisztérium behívatta az izraeli nagykövetet, Gary Korent, hogy adjon választ a Palmüra közelében végrehajtott pénteki légicsapásokra. Ennek során ugyanis izraeli harci repülőgépek lebombáztak néhány környékbeli célpontot, melyek állítólag a libanoni terrorszervezet, a Hezbollah fegyvereit rejtették. A szír légvédelem válaszként légvédelmi rakétákat vetett be a bázisukra visszatérő repülőgépek ellen, egyet állítólag le is lőttek, de Tel-Aviv szerint nem volt veszteségük.

Az incidens után Avigdor Lieberman elmondta, ha ez még egyszer előfordul, gondolkodás nélkül megsemmisítik a szíriai légvédelmi rendszereket.

A két ország között évtizedek óta dúl a háború, de most különösen feszült a viszony, mert a Hezbollah és Irán a szíriai rendszert támogatja. Izrael sérelmezi, hogy Szíriából fegyvert szállítanak a Hezbollahnak. Ezt meg akarják akadályozni, ebben nincs kompromisszum – mondta Lieberman.