Izrael és Trump egyre kevesebbet akar fizetni

Fotó: MTI/EPA/KEYSTONE / MARTIAL TREZZINI

-

Izrael az ENSZ-, Trump az amerikai költségvetést akarja drasztikusan lefaragni.


Az idén ez már a második izraeli lefaragás: januárban 6 millió dolláros csökkentést határozott el Izrael, amely eredetileg 11,7 millió dollárt fizetett volna be 2017-ben az ENSZ kasszájába. A szerdai döntéssel 3,7 millió dollárra apadt az izraeli hozzájárulás.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök – aki egyúttal külügyminiszter is – azt az utasítást adta ki, hogy az ENSZ-től megvont pénzt a külügyminisztérium adja segélyként olyan fejlődő országoknak, amelyek „támogatják Izraelt nemzetközi szervezetekben”.

Izrael azért kezdte lefaragni januárban idei ENSZ-hozzájárulását, mert – megfogalmazása szerint – „vele szemben ellenséges” határozatokat hozott a világszervezet, egyebek közt a Biztonsági Tanács felszólította az országot, hogy hagyjon fel zsidó telepek építésével olyan területeken, amelyekre igényt tartanak a palesztinok.

Seattle városa pert indít a Trump-kormány ellen a költségvetési támogatás beígért, de még el nem határozott megvonása miatt. Hétfőn a szövetségi kormány igazságügyi minisztere, Jeff Sessions bejelentette: az illegális bevándorlóknak biztonságos helyet nyújtó „menedékvárosoknak” és „menedékállamoknak”, ha nem tartják tiszteletben a bevándorlási törvényeket, azzal kell számolniuk, hogy megvonják tőlük a központi költségvetési támogatásokat.

Ed Murray, a csendes-óceáni parton fekvő Washington állam legnagyobb városának, Seattle-nek a polgármestere emiatt szerdán keresetet nyújtott be a szövetségi kormányzat ellen. A polgármester álláspontja szerint ugyanis ez a döntés – amely még meg sem született, csak kilátásba helyezték – „nem egyértelmű” és „alkotmányellenes”. „Seattle nem hagyja, hogy a Fehér Ház és a kormányzat erőszakoskodjék vele” – hangoztatta a polgármester. Hozzátette, hogy a törvény az ő oldalukon áll, mert szerinte a szövetségi kormány nem kényszerítheti az egyes államok rendvédelmi erőit a szövetségi bevándorlási törvény betartására, és „szövetségi pénzekből nem erőszakolhatja rá Seattle-re azt, hogy hátat fordítson a bevándorlók és menekültek közösségeinek”.

Közben szerdán a szövetségi fővárosban, Washingtonban az ország több államából érkezett polgármesterek és rendőrfőnökök tanácskoztak John Kelly belbiztonsági miniszterrel a várható rendelkezésről. Seattle polgármestere nem vett részt a megbeszélésen.