Izrael az argentinokat segítette a Falkland-szigeteki háborúban

Fotó: AFP / DANIEL GARCIA

-

Tel-Aviv repülőket, radarrendszereket és rakétákat is szállított az argentin juntának. A szállítással London kérésére sem hagytak fel.


A titkosítás alól frissen feloldott brit diplomáciai feljegyzések szerint Izrael fegyvereket adott el az argentin katonai rezsimnek az 1982-es Falkland-szigeteki háború idején - írja a The Daily Telegraph.

A kutathatóvá vált külügyminisztériumi iratok szerint Izrael már az 1980-as évek elején Skyhawk repülőgépeket adott el Argentínának. Ilyen vadászbombázókkal támadta az argentin légierő a brit hadihajókat, amelyek közül négyet elsüllyesztett - például a Sir Galahad szállítóhajót, fedélzetén 48 tengerésszel és katonával -, további négyben pedig jelentős károkat okozott.


Utána is folytatták

Az izraeli fegyvereladásokról először egy argentin újságíró, Hernán Dobry írt 2011-es könyvében. Kutatásai szerint a zsidó állam Perun keresztül gázálarcokkal, radarrendszerekkel, levegő-levegő rakétákkal és a szokásos 1300 helyett 1500 literes repülőgép-üzemanyagtartályokkal látta el a Leopoldo Galtieri tábornok vezette juntát. Utóbbinak azért volt jelentősége, mert segítségükkel az argentin harci repülők gond nélkül el tudtak jutni a szárazföldtől 460 kilométerre lévő Falkland-szigetekre és vissza, keletebbre kényszerítve ezzel a brit hajókat.A londoni diplomáciai iratok szerint a fegyverexport a brit győzelemmel záruló falklandi háború után is folytatódott. Ebből egy idő után Tel-Aviv nem is csinált titkot, és azzal érvelt, hogy az Argentínával kötött egyezsége létfontosságú az izraeli fegyvergyártás számára, Nagy-Britannia pedig lőszerrel látja el Izrael ellenségeit az arab világban.A brit külügyminisztérium közel-keleti és észak-afrikai részlegének vezetője 1984. november 16-án azt írta: "Izrael egyike volt annak a maroknyi országnak, amely fegyverrel látta el Argentínát a falklandi háború alatt, és azóta is". Christopher William Long szerint Geoffrey Howe akkori külügyminiszter személyesen kérte a tel-avivi kormányt, hogy szüntesse be az eladásokat.

A részlegvezető a maga részéről viszont úgy gondolta, hogy Izrael fittyet hány majd erre. „Az Argentínával kapcsolatos érdekeik felülírnak bármiféle készséget, amelyet egyébiránt esetleg tanúsítanának a segítségünkre" - írta a Skyhawk repülők eladásáról szóló jelentéshez fűzött feljegyzésében.


Dovnak tetszene

Dobry könyvében idézte az Isrex izraeli fegyvergyártó argentin kirendeltségének egyik munkatársát, aki szerint Menáhem Begin, a zsidó állam 1977 és 1983 közötti miniszterelnöke gyűlölte a briteket.

Begin a palesztinai önálló zsidó állam megteremtéséért küzdő földalatti szervezet, az Irgun parancsnoka volt az 1940-es években. Bajtársát, Dov Grunert 1947-ben felakasztották a britek. Dobry szerint Begin bosszúként is tekintett az argentin junta felfegyverzésére.


Odafönt Dovnak tetszeni fog ez"

- állítólag ezt mondta azután, hogy jóváhagyta a fegyvereladásokat.