Izrael a létét félti az iráni atomalku miatt

Fotó: MTI/MTVA / Borna Kaszemi

-

Mohamed Dzsavad Zaríf iráni külügyminisztert hősként fogadták Teheránban a ország atomprogramjáról szóló keretmegállapodásban játszott szerepe miatt. Izrael a létét érzi veszélyben, Peking és Isztambul jónak tartja az egyezséget.


Teherán ünnepelt

Irán atomprogramjának korlátozásáról és nemzetközi ellenőrzéséről az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország, valamint Irán csütörtökön egyezett meg Lausanne-ban. A nagyhatalmak ígéretet tettek arra, hatályon kívül helyezik az Egyesült Államok és az Európai Unió által életbe léptetett szankciókat, ha Teherán betartja a megegyezésben vállaltakat. A végleges megállapodást június 30-ig tervezik megkötni. A megállapodásról bővebben itt olvashat.

Az iráni keményvonalasok úgy vélték, az alku a nyugati országoknak kedvez és katasztrofális Irán számára. Ilyen álláspontot fogalmazott meg Hoszein Sariatmadari, az iszlám köztársaság legfőbb politikai és vallási vezetőjének, Ali Hamenei ajatollahnak a tanácsadója.

Ugyanakkor Teherán számos helyszínén péntekre virradó éjszaka az utcán ünnepelték a fejleményeket. A teheráni repülőtéren több százan kiáltozták Zaríf nevét és lobogtatták büszkén az iráni zászlót a külügyminiszter érkezésekor. Az iráni lakosokat a helyszíni tudósítások szerint elsősorban nem az urándúsítás folyamatában használt centrifugák jövőbeli száma, hanem a Teherán elleni szankciók feloldása hozta lázba. Ezzel reményeik szerint a jövőben mérséklődhet az Iránt sújtó nagymértékű infláció, és 35 év ellenségeskedés után normalizálódhat az ország viszonya az Egyesült Államokkal.


-


Izrael elutasítja

Az iráni atomprogramról kötendő végleges megállapodásnak magában kell foglalnia Izrael létezéshez való jogának elismerését – közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

„A kabinet egységesen és határozottan elutasítja a keretmegállapodást” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Netanjahu. Úgy vélekedett, hogy a megállapodás súlyos veszélynek teszi ki a térséget és a világot, és létében fenyegeti Izraelt. Ezt azzal indokolta, hogy az egyezség nem számolt fel egyetlen iráni atomlétesítményt, egyetlen centrifugát sem, és nem állítja meg Irán előrehaladott kutatási-fejlesztési programját.

„Éppen ellenkezőleg, törvényessé teszi Irán illegális nukleáris programját, és hatalmas nukleáris infrastruktúrát hagy Iránnak. A megállapodás szinte azonnal megszünteti a szankciókat, miközben Irán fokozza agresszióját és terrortevékenységét a térségben és azon túl” – mondta Netanjahu.

A kormányfő szerint Irán a meghagyott kapacitások birtokában hónapokon belül atombombát hozhat létre. Az egyezség ahelyett, hogy megakadályozná, kikövezi Irán útját az atombombához – hangsúlyozta Netanjahu. Arra figyelmeztetett, a megállapodás egy közel-keleti nukleáris fegyverkezési verseny kialakulásának és egy pusztító háború esélyének növekedését hordozza magában.

Az izraeli kormányfő alternatívaként egy jobb egyezményhez elvezető nyomásgyakorlást ajánlott.


-


Isztambul üdvözli

Törökország üdvözli az iráni atomprogram korlátozásáról és nemzetközi ellenőrzéséről szóló keretmegállapodás megszületését. Reméli, hogy Teherán megteszi azokat a lépéseket is, amelyek elvezetnek a júliusra tervezett átfogó megállapodáshoz – ezt a litvániai látogatáson tartózkodó Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter jelentette ki.

„Ha megnézzük a hatok, valamint Irán jelenlegi álláspontját, akkor Irán a megállapodás szerint még nem teheti meg azt, amit 2010-ben javasoltunk, de remélem, hogy június végére eljutnak oda” – mondta Vilniusban Cavusoglu. Ezzel arra a javaslatra utalt, amely szerint Irán egy másik országban dúsíttathatná uránját.Pekingnek jó hír

Jó hír a világnak – ezekkel a szavakkal kommentálta a kínai külügyminiszter az iráni nukleáris megállapodást. Kína üdvözli a fontos keretmegállapodást, s úgy véli, hogy a megegyezés szilárd alapot képez egy későbbi átfogó egyezményhez – áll Vang Ji közleményében.

Vang, aki maga is jelen volt a tárgyalásokon, kiemelte, a kérdés szorosan összefügg a nukleáris fegyverek elterjedésének globális megfékezésével, Irán jogával az atomenergiához, valamint a Közel-Kelet békéjével és stabilitásával.

Peking Teherán támogatójaként és az iráni kőolaj meghatározó felvásárlójaként mindig is következetesen ellenezte az Irán elleni szankciókat.