Izgalmas Facebook-hibát foghat, ha mázlija van

Fotó: Flickr CC-BY / Andrew Gustar

-

Negyvenhat éves barátsághoz gratulált több felhasználójának a Facebook. A közösségi oldal nem őrült meg, viszont egy remek hibajelenséget mutat be.


Ha a 2015. december 31.-ből kivonjuk azt a negyvenhat évet, de másodpercre pontosan, akkor 1970. január elsejét kapunk – írja a Mashable. Aki valaha dolgozott Unix operációs rendszerrel, az ennek a dátumnak a láttán már tudja is, mi a probléma. Az informatika hajnalán a memóriát és a tárterületet is aranyárban mérték. A Unix programozói ezért úgy döntöttek, hogy az időszámítás kezdetének egy pár évvel korábbi időpontot választanak ki. Így kisebb memóriaterületen is el tudták tárolni a kezdetek óta eltelt másodpercek számát, nem kellett a közmegegyezés szerinti nullától számolni.A hiba csak akkor tűnik fel, ha egy régebben leprogramozott számláló körbefordul. Elfogynak a másodpercek, újra nulláról kezdi a számolást, és úgy gondolja valamelyik program, hogy ismét 1970 van.

A Facebook szóvivője szerint a mérnökök megtalálták a hibaforrást, és rajta vannak a javításon, így elképzelhető, hogy a magyar felhasználók közül senki sem szembesül ezzel a problémával. Az pedig nem valószínű, hogy a jövőben ismét előjönne. Ma már van annyi memóriánk, hogy óriási számlálókkal dolgozhassanak a programozók.

A múltban megtervezett szabványok közül azonban van néhány olyan, amelyeket előbb-utóbb módosítani kell a túlcsordulás miatt. A pontos időt szolgáltató Networ Time Protocol 2036. február 7-én fog túlcsordulni, 32 bites unixos időbélyegeket pedig 2038. január 19-éig használhatunk.