Ivartalanítás helyett száműznék az izraeli kóbor macskákat

-

Uri Ariel izraeli mezőgazdasági miniszter a környezetvédelmi miniszterhez írott levelében évi négy és fél milliós sékeles (mintegy 300 milliós forintos) költségvetést is felajánlott "az azonos nemű macskákat és kutyákat (csak hímek vagy nőstények) befogadni kész országba történő kitelepítésére".


A telepeseket támogató jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párthoz tartozó Ariel szerint a zsidó vallási jog, a halacha tiltja a jelenlegi gyakorlatot, a kóbor állatok ivartalanítását túlszaporodásuk megakadályozására. A politikus szerint ez állatkínzás, és ellentétes a "szaporodjatok és sokasodjatok" bibliai parancsával.

Izraelben az elmúlt években az utcákon szemétből élő kóbor macskák elszaporodása miatt mintegy százezer macskát fogtak be és ivartalanítottak. Ezt a mezőgazdasági minisztérium egyik legsikeresebb kezdeményezésének tekintik a környezetvédők.Az állatvédők hétfőn tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdtek a program folytatása érdekében; már több mint kilencezren csatlakoztak felhívásukhoz. Egy neves tel-avivi állatorvos, Rafi Kishon - Efrájim Kishon magyar származású humorista fia - a közszolgálati rádióban és Facebook-üzenetben szállt szembe a macskák külföldre telepítésének tervével. Hétfőn számos izraeli politikus tette közzé macskája fényképét a különböző internetes közösségi fórumokon, ezzel is síkra szállva a macskák Izraelben tartása érdekében.