Itthon jazztörténetet hallgathat, amerikában jár a nanodiploma is

Fotó: MTI/Faludi Imre / MTI/Faludi Imre

-

Az online oktatásban attól, hogy valaki a Babes-Bolyai Tudományegyetemen tanul Kolozsváron, még felvehet egy órát a Corvinuson.


Közelít a harmadik félévének végéhez a Kárpát-medencei Online Oktatási Centrum (K-MOOC), amely magyar és határon túli egyetemek hallgatóit és oktatóit köti össze. A rendszerbe bárki regisztrálhat, még hallgatói jogviszony vagy egyetemi emailcím sem kell hozzá.


A második félévről elérhető adatok szerint az Óbudai Egyetem által elindított kezdeményezésben közel 1200 hallgató vett fel órákat, és közülük 366 külsős volt. A diákok többsége a saját tempóban való haladást tartotta az internetes képzés legnagyobb előnyének, volt aki azt is szóvá tette, hogy nem kell katalógusos órán ülnie, amikor az agya alkalmatlan a tanulásra.

A rendszerben jelenleg a következő magyar és határon túli egyetemek vesznek rész:A K-MOOC-ban egyelőre húsz kurzusból válogathatnak a jelentkezők. Ezek között ráadásul feltűnő túlsúlyban vannak a műszaki jellegű tárgyak. Aki azonban épp HTML5 programozást vagy Firefox OS-t futtató telefonra való fejlesztést akart tanulni hétvégén, azoknak jó lehet a saját időbeosztás szerint elsajátítható anyag.

Az év legjobb témája díjat - ha lenne ilyen - viszont a Benkó Sándor és Hegyesi Franciska által tartott, két féléves, a jazz kultúrtörténetét feldolgozó kurzus kapná. A témában végtelen mennyiségű olvasmány van az interneten is, de egy koncertet is tartalmazó tananyagnak még így is akad vonzereje.


A Google is készít tananyagot

Az online oktatási szolgáltatások nem csak azt teszik lehetővé, hogy a határon túli diákok magyar egyetemek óráit vegyék fel. A nyugati egyetemek jóval hamarabb indítottak interneten kurzusközpontokat, ott ráadásul nem ritka az egyes órák vállalati szponzorációja sem. Elég csak a több amerikai egyetem óráit tartalmazó Courserán vagy a nanodiplomát is kínáló Udacityn szétnézni, hogy lássuk, milyen méretűvé lehet felépíteni egy kurzusgyűjteményt.