Itthon is ismert osztrák bankokat minősített le a Fitch

-

Osztrák nagybankokat minősített le kedden a Fitch Ratings. Pénteken Magyarország államadós-besorolásait is megvizsgálja a hitelminősítő vállalat.


A lépés elsődleges indoka az, hogy a nemzetközi hitelminősítő felülvizsgálta az európai uniós bankszektorok állami támogatásának valószínűségéről alkotott eddigi nézetét, de a cég a tényezők között említette az érintett osztrák bankok közép- és kelet-európai piacainak helyzetét is.

A Fitch kedd este Londonban bejelentette, hogy az Erste Group Bank AG hosszú és rövid távú kockázati és adósbesorolását az eddigi "A/F1"-ről "BBB plusz/F2"-re, a Raiffeisen Bank International AG (RBI) besorolásait "A/F1"-ről "BBB/F3"-ra, az UniCredit Bank Austria AG osztályzatait "A/F1"-ről "BBB plusz/F2"-re rontotta.

Hétfőn egyébként a Raiffeisen számos szolgáltatása - többek között az ATM-ek, a netbanki felületek és a bankkártyás fizetés - akadozott, sőt, volt, hogy teljesen leállt. Mint az keddre kiderült, a zavart a központi számítógép egy kulcsalkatrészének a meghibásodása okozta.

A Fitch Ratings 2015-re szóló menetrendjében május 22-ére, péntekre tűzte ki a szuverén magyar adósosztályzat elbírálását. A Fitch Ratings az idén első ízben vizsgálja a magyar besorolásokat. A cég 2015-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország ezután november 20-án kerül ismét sorra. A Fitch a nagy nemzetközi hitelminősítők közül utolsóként vette napirendre a magyar adósosztályzatot a tavaszi felülvizsgálati időszakban.