Itthon csak vegzálják, Olaszországban be is tiltották az Ubert

-

Az Uberhez hasonló, fuvarozási szolgáltatást közvetítő cégeket is betiltották Olaszországban, így engedéllyel nem rendelkező sofőrök nem szállíthatnak taxisként utasokat.


A milánói bíróság keddi határozata szerint az Uber POP szolgáltatás (amely egy okostelefonos alkalmazáson keresztül összeköti a magánsofőröket és az utasokat) tisztességtelen versenyhelyzetet eredményezett a piacon.


A bírósági eljárás az olasz taxisszövetségek tiltakozása után indult. Az Uber nem nyilatkozott a döntés után. A San Franciscó-i székhelyű, 40 milliárd dollárra becsült értékű vállalatnak 15 napja van teljesíteni a bíróság határozatában foglaltakat, ellenkező esetben napi 20 ezer euró büntetést kell fizetnie.

Az Uber ellen egyre több európai országban indult per: az Uber POP-ot Németországban már be is tiltották, Spanyolországban és Hollandiában pedig felfüggesztették.

Az Uber számos keresetet adott be nemzeti és uniós szinten is azzal, hogy Franciaország, Spanyolország és Németország a fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó cégek korlátozásával megsérti az Európai Unió szerződéseiben foglalt jogokat, köztük a szabad vállalkozáshoz való jogot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szombati tájékoztatása szerint Magyarországon lezárult az Uber taxiscég sofőrjeit érintő első ellenőrzési sorozat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, az összes vizsgált Uber-sofőr fennakadt a rostán.