Itt vannak az új pesti díszpolgárok és utcák

-

Rudolf Péter és Varga Zoltán is díszpolgár lett, Zwack Péterről kertet, Tom Lantosról sétányt neveznek el. Kap a főváros 24 állami milliárdot a tömegközlekedés finanszírozásában tátongó lyuk betömésére, és megvizsgálja, érdemes-e Budapest egész területét ingyenwifi-övezetté fejleszteni.


A képviselők döntése alapján Budapest díszpolgára lett Hámori József Széchenyi-díjas biológus, Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, Rudas Ferenc korábbi válogatott labdarúgó, Portisch Lajos, a nemzet sportolója címmel kitüntetett sakkozó, valamint Rudolf Péter és Bálint András, akik egyaránt Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészek. Posztumusz kapott díszpolgári címet Kerkápoly Endre mérnök és Varga Zoltán magyar olimpiai bajnok labdarúgó. A Fővárosi Közgyűlés a díszpolgári címmel együtt bruttó egymillió forintot adományoz.


Unikális utcaátnevezések

A testület döntése értelmében Zwack Péternek, a Zwack Unicum Nyrt. egykori elnök-vezérigazgatójának, a főváros és a IX. kerület díszpolgárának nevét veszi fel a IX. kerületi Malom kert.

A XIII. kerületi képviselő-testület javaslata alapján a kerület korábbi lakója, Tom Lantos egykori magyar származású amerikai politikus nevét viseli majd a Viza utca és Révész utca között húzódó, jelenleg névtelen sétány.

A VIII. kerületben a Conti (ma Tolnai Lajos) utcai fegyházban raboskodott 1949 és 1954 között Mindszenty József bíboros, hercegprímás. A Tolnai Lajos utca és József utca sarkán kialakítandó kis tér Mindszenty József nevét veszi majd fel.

A Városligeti körút Kós Károly sétány és Zichy Mihály út között húzódó szakaszát Konrad Adenauerről, a Német Szövetségi Köztársaság első kancellárjáról nevezik el.


Kevésbé szimbolikus, ám annál húsbavágóbb döntések

A fővárosi közgyűlésen levették a napirendről a városüzemeltetési rendszerről szóló előterjesztést, amely a többi között arról is szólt, hogy a BKK a korábban tervezett nagy átalakítás nélkül működik tovább. Vagyis – egyelőre – nem történik meg az, ami alapján semmivé foszlana az az érvelés, amelyre hivatkozva menesztették a cég éléről Vitézy Dávidot.

Ugyanakkor eldőlt, hogy huszonnégy milliárd forintos támogatást kap a főváros az idei központi költségvetésből a közösségi közlekedés finanszírozásához. A Fővárosi Közgyűlés elfogadott előterjesztés szerint ez az összeg vissza nem térítendő támogatás formájában közösségi közlekedési személyszállítási közszolgáltatások megrendelésére és a megrendelt közszolgáltatások bevétellel nem fedezett indokolt költségeinek, valamint a BKK Zrt. helyi közösségi közlekedés működtetésével kapcsolatos költségek ellentételezésére használható fel.

A Külső Bécsi úti és az újpalotai villamosvonal megtervezéséről, valamint a Fogaskerekű vasút fejlesztésének előkészítéséről is döntött a közgyűlés. A tervezési feladatok több mint másfél milliárd forintba kerülnek. A képviselők 23 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett döntöttek a beruházások előkészítéséről.

A Külső Bécsi úti villamosvonal fejlesztése keretében az 1-es villamos európai uniós forrásból megújult pályáját a tervek szerint a Bécsi út külső szakaszán, az esztergomi elővárosi vasútvonal új Aranyvölgy állomásáig hosszabbítják meg.

Az újpalotai villamosvonal visszaállításával megtörténik a Mexikói úti vágányok rekonstrukciója és bekötése a Thököly úti villamosvonalba, ezzel reaktiválva az 1997-ben megszüntetett 67-es villamos közlekedését is.

A közlekedésfejlesztés áll a középpontban a szintén most elfogadott, 2019-ig szóló gazdasági programban, amelynek legfontosabb projektje a 3-as metróvonal rekonstrukciója, illetve a metrókocsik felújítása. Előbbi uniós forrásból, utóbbi hitelből valósulhat meg.

Elfogadta a közgyűlés Tokody Marcell jobbikos képviselő javaslatát is, amely szerint szeptember 30-ig megvizsgálják az ingyenwifi-hálózat létrehozásának lehetőségét Budapest területén (egyebek mellett amerikai példák alapján).