Itt vannak az új lakástámogatás részletes szabályai

Fotó: Jászai Csaba / Jászai Csaba

-

Megjelent a rendelet, a részletes szabályokból úgy tűnik, a kormány a tízmilliós ígérettel legalább ugyanannyira támogatná az építőipart, mint a kisgyermekes családokat: csak az új építésű lakáshoz jár tízmillió forint, a használt ingatlanhoz jóval kevesebbet adnak. A válás is komoly problémát okozhat.


A keddi Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, amely a háromgyermekes családoknak ígért lakástámogatás részletszabályait tartalmazza. Azt már eddig is tudni lehetett, hogy tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást, és tízmillió kedvezményes hitelt kapnak, akiknek három gyermekük van, vagy legalábbis vállalják, hogy tíz éven belül lesz. A részletes szabályok közt azonban akad néhány érdekesség, és jól látszik, hogy a demográfiai cél mellett legalább ilyen fontos a kormánynak, hogy beinduljon végre a lakásépítés.


Ki veheti igénybe?

Ha valakinek már van három gyermeke, nem számít, hogy házas-e, ha viszont csak vállalja, hogy lesz, akkor úgynevezett fiatal házasnak kell lennie. Utóbbi azt jelenti, hogy az egyik házastársnak 40 év alattinak kell lenni. Kizárják a támogatásból azokat, akik vagyon vagy költségvetés elleni bűncselekményeket követtek el, kivéve, ha a bíróság mentesítette őket a büntetett előélet következményei alól.


Feltétel még, hogy az igénylőnek bejelentett munkaviszonya (társadalombiztosítása legyen) legalább fél éve. Ebből a szempontból biztosítottnak számít az is, aki ápolási díjban részesül (mert fogyatékos gyermekét ápolja), illetve az is, aki külföldön dolgozott – ha az erről szóló dokumentum hiteles fordítását benyújtja. A válást viszont nem tolerálja a kormány, ebben az esetben is kamatostól vissza kell fizetni a támogatást.


Korábban csak a 16 év alatti gyerekek számítottak a lakástámogatás szempontjából, ez most változik: gyermeknek számít a rendelet értelmében, tehát támogatás jár utána:

 • a magzat a terhesség betöltött 24. hetét követően
 • legfeljebb 20 éves, ha az igénylő eltartottja
 • legfeljebb 25 éves, felsőoktatásban, nappali tagozaton tanuló
 • több mint 20 éves, de megváltozott munkaképességű, és egy évig az is marad
 • az örökbefogadás ugyanúgy számít, mint a vér szerinti gyermek
Ha valaki vállalja a három gyereket, de tíz éven belül mégsem születik meg, annak vissza kell fizetnie a támogatást. Kivételt csak akkor tesznek, ha az egészségügyi intézmény igazolja, hogy ötször sikertelenül próbálkoztak lombikbébi programban.


Az új lakás a menő

A tízmillió forintos támogatási összeg ugyanis csak új (2008 után épített) lakás vásárlása vagy építése (legalább 60 négyzetméteres lakás vagy 90 négyzetméteres ház) esetén jár. A támogatási összeg így alakul:

 • egy gyermek esetén 600 000 forint
 • két gyermek esetén 2 600 000 forint
 • három vagy több gyermek esetén 10 000 000 forint

Használt lakás vásárlása esetén a lakás alapterületétől is függ a támogatás mértéke. Három gyermek esetén a következő összeg jár:

 • 60 és 75 négyzetméter közt: 1 320 000 forint
 • 75 és 90 négyzetméter közt:1 650 000 forint
 • 90 négyzetméter fölött: 2 200 000 forint

A használt lakásra még akkor is csak legfeljebb 2 750 000 forint támogatás jár, ha négy vagy több gyermeket nevel a család, és száz négyzetméternél nagyobb házat, lakást vennének.


Érdekes részletszabály, hogy az igénylő a lakás árának legfeljebb 10 százalékát fizetheti készpénzben, a többit átutalással vagy a banki hitel segítségével kell teljesíteni. A lakás vételára legfeljebb 20 százalékkal lehet magasabb, mint a banki értékbecslő által megállapított összeg. A lakásnak összkomfortosnak kell lennie, vagyis egyebek mellett rendelkeznie kell legalább egy, 12 négyzetméternél nagyobb szobával.