Itt van Yvette, a ciklon - a Balatonnál már vihar tombol

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor / MTI / H. Szabó Sándor

-

Az Yvette nevű ciklon okozza a következő napok heves esőzéseit. A vihar előszele - vagy már maga a vihar - elérte az országot. A meteorológia riasztást adott ki, a vízügyesek készültségben vannak.


A berlini egyetem Yvette névre keresztelte azt a mediterrán ciklont, amelyik komoly viharokat és esőzéseket okoz az országban. Az Országos Meteorológiai Intézet elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki a Dunántúl nyugati és középső részére. Az előrejelzés szerint viharos szél és nagy mennyiségű csapadék várható. Délután a Dunántúlon, de már a Duna-Tisza köze nyugati felén 70 km/h fölötti széllökések lehetnek. Csütörtökön tovább erősödik a szél: a nyugati országrészben helyenként 90-100 km/h-s szél tombolhat. Hegyvidéki területeken és a Balatonnál ennél erősebb szél is lehet. Az Időkép friss beszámolója szerint nem sokkal 12 óra után a Balaton déli partján, Fonyódon 82 km/h-s szelet mértek, ami 13 óra előtt kevéssel közel 90 km/h-s erősségűre emelkedett. Pécsett délelőtt 78 km/h-s szelet rögzített a szélmérő. Az ország különböző területein különböző idő van: az északi országrész jobbára felhős, de néha előbújik a Nap, Baranya déli részén és a Dél-Alföldön, illetve a Nyugat-Dunántúlon néhol esik az eső. Hűvös van, 11 és 16 fok között alakul a hőmérséklet. Csütörtökön országszerte esni fog, és ekkor várhatóak a leghevesebb szélrohamok is. A napközbeni minimális hőmérséklet 9 fokig süllyedhet, a maximum 12-16 fok között lehet. Yvette tehát olyan kellemetlen időt hoz, mint négy évvel ezelőtt ugyanekkor a Zsófia nevű ciklon. 2010 májusában szintén napokig esett az eső és viharos szél fújt.    


Készültség a folyókon

Jelenleg a Rábán Szentgotthárd térségében és a Murán 54,8 kilométeren elsőfokú és Körmend térségében 13,3 kilométeren másodfokú készültség van érvényben. A csütörtök-pénteki valószínűsíthető csapadék hatására további jelentősebb áradásra lehet számítani csütörtök éjszakától, várhatóan első/másodfok körüli vízállásokkal. A Rába középső és alsó szakaszain első fok körüli vízszintek lehetnek. Letenyénél a Mura tetőzése csütörtök reggelre várható. A Murán újabb árhullám érkezhet. A Duna teljes magyar szakaszán is folytatódik a vízszint emelkedése, viszont Budapestnél a következő két hétben nem valószínű a rakpartok elöntése. A Tiszán és mellékfolyóin is a vízszint emelkedése várható, de az árvízi fokozatot nem kell elrendelni. A Sajó és a Hernád térségében elsőfokú az árvízvédelmi készültség.


Yvette külföldön is odacsap

Olyannyira, hogy Szerbiában már vörös riasztás van érvényben. Narancssárga figyelmeztetést adtak ki Romániában, Szlovákiában, és Ausztriában, is ahol 30-100 mm-nyi csapadékot várnak - közölte az esőtánc.