Itt van, mire panaszkodott a távozó NAV elnök

Forrás: MTI Zrt. Fotószerkesztőség

-

Vida Ildikó lemondását több lap NAV-os forrásokra hivatkozva írta meg, a minisztérium illetve a NAV délután erősítette meg a hírt. A Magyar Nemzet pedig leközölte azt a levelet, amelyet Vida a munkatársainak küldött. Május 20-án adta be lemondását a miniszterelnöknek, mostantól nem ő képviseli a NAV-ot.


„Lemondásomhoz az elmúlt 5 év folyamatos küzdelmei, a tavaly október óta tartó kifejezetten személyemet, családomat érintő méltatlan és alaptalan támadások, a NAV szervezetét és személyi állományát alapjaiban érintő kormányzati elképzelések, valamint a NAV életpályára tett javaslatunk elutasítása vezettek” - foglalta össze távozásának okait Vida Ildikó, a Nemzeti Adó és Vámhivatal eddigi elnöke. Május 20-án adta be lemondását Orbán Viktor miniszterelnöknek, erről azonban eddig mindenki hallgatott. Vida esetleges távozására júliusban kezdett utalgatni két miniszter, Varga Mihály és Lázár János.

A Magyar Nemzetben megjelent levél szerint az életpálya kialakításához szükséges törvénymódosítást, de ez nem került az Országgyűlés elé.

Április közepén viszont „mélységes megdöbbenéssel szembesült” a NAV strukturális átalakítására, illetve a személyi állományra vonatkozó kormányzati elképzelésekkel. Vida szerint a NAV-ot senki sem kérdezte meg erről. Hiába küzdött, a tervek „továbbra is makacsul tartják magukat.”


Mindezek, valamint a NAV-ot és a személyemet ért támadások során tanúsított hozzáállás számomra szakmailag és emberileg is elfogadhatatlan.

Vida azt írta, bármelyik, általa ismert elképzelés végrehajtása vállalhatatlan, hiszen azok szerinte a költségvetés érdekeit és a szervezet működőképességét is veszélyeztetik.Ezek a körülmények eredményezték azt, hogy – a Miniszterelnök Úr kérése ellenére – úgy éreztem, valójában nincs választási lehetőségem.

A miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János július másodikán a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, több koncepció készült az adóhivatalra vonatkozóan, ezekről még vita van a kormányzaton belül. Az egyik megoldási lehetőség, hogy területi szinten az adóirányítást a kormányhivatalokba integrálják.