Itt van a rablási statisztika: tényleg nagyon veszélyes üzem a trafik

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Akár a fóliázás az oka, akár nem, a rendőrségtől kapott adatok elemzésével arra jutottunk: az elmúlt évben több mint tízszer akkora esélye volt egy trafikosnak, hogy rablás áldozatává váljon, mint bármely más üzletnek. És a friss adatok még rosszabb helyzetre utalnak.


A közelmúltban hatalmas politikai hullámokat vetett egy rablógyilkosság Magyarországon: április 22-én Kaposváron egy dohánybolt 21 éves eladóját késelte halálra egy fiatal férfi. Bár az elkövetőt a rendőrség gyorsan elfogta, a gyilkosság után már a miniszterelnök is a büntetőpolitika felülvizsgálatáról, sőt, a halálbüntetés kérdésének megvitatását szorgalmazta.

A gyilkosság után több trafikos is azt vetette fel, hogy a dohánybolti dolgozók nincsenek biztonságban, mivel az üvegfelületek kötelező lefóliázása miatt nem lehet belátni a boltba, és követelték a jogszabály megváltoztatását. Két hete Giró-Szász András államtitkár Lázár Jánossal, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján viszont azt mondta, egészen más oka van, hogy látszólag sok támadás éri a trafikokat:


Szeretném világossá tenni, hogy a sajnálatosan megtörtént esetek egyáltalán nem specifikusan dohányboltokban következnek be (...). Azért tűnik úgy, hogy a trafikokban több bűncselekmény történik, mert sok dohánybolt van az országban.

A kaposvári gyilkosságot követő politikai vihar miatt a VS.hu megkereste a rendőrséget, hogy megtudjuk: arányaiban a trafikokban tényleg nem történik több bűncselekmény, mint más boltokban. Kikértük a rendőrségtől egyrészt a boltokban, másrészt a trafikokban történt jogsértések számadatait, amit összevetettünk a trafikok (6321), és a kiskereskedelmi üzletek számával (136 979).

A rendőrség lapunknak azt a választ adta: boltoknál, üzleteknél történt bűncselekményekkel kapcsolatosan 2015 első negyedévében 808 eljárást zártak le (a statisztika ezért nem azonnal, hanem némi csúszással mutatja a bűncselekmények számát - a szerk.), míg trafikoknál 98-at. Az elkövetés módja az alábbiak szerint oszlik meg (felül válthat a kis kerek gombok nyomogatásával a boltok és a trafikok statisztikái között):Az adatok ugyan nem teljes mértékben összehasonlíthatók, de a rendőrség megküldte a 2014 április és 2015 március között a dohányboltokban történt bűncselekményekre, illetve az egyéb üzletekre vonatkozó teljes 2014-es adatokat is. Eszerint 285 bűncselekmény történt trafikban és 3498 egyéb boltban.Egy év leforgása alatt tehát minden 39. boltban történt bűncselekmény, míg trafikoknál ez a szám 22., vagyis egy trafikban csaknem dupla akkora annak az esélye, hogy valamilyen bűncselekmény történik. Ha 2015 első negyedévét nézzük (170 és 67), akkor két és félszeres a mutató, azaz nőtt a trafikok veszélyeztetettsége.


Kevesebb lopás, több rablás

Még nagyobb a különbség, ha a rablásokat nézzük. A boltokban, üzletekben a bűncselekmények jelentős része, éves szinten 88 százaléka lopás. A trafikokban is ez a bűncselekmény-típus a legjellemzőbb, de az összes esetnek csak a 80 százaléka lopás. Ugyanakkor – mivel dohányboltból sokkal kevesebb van – ez azt is jelenti, hogy míg az egyéb üzletek közül minden 44-dikben történt egy év alatt lopás, addig trafikoknál minden 27-dikben.Viszont egy év alatt minden 203. trafikot kiraboltak – már ha azt feltételezzük, hogy nincs olyan trafik, amit egy év alatt többször is –, egyben azt is jelenti, hogy a lopás után ennek az elszenvedésére van a legnagyobb esélye a dohánybolti dolgozóknak. Az igazán meghökkentő ebben, hogy összehasonlítva az egyéb üzletekkel és boltokkal, a dohányboltokban valamivel több, mint tízszer nagyobb az esélye a rablásnak.

Ha csak 2015 első három hónapjának adatait vesszük alapul, akkor még radikálisabb különbséget találunk, ugyanis a bűncselekmények 17 százaléka volt rablás a trafikok körében, míg az egyéb boltoknál nincs egy százalék. Még akkor is, ha összességében nem nagy az esélye, 2015-ben a trafikok 0,27 százalékában történt rablás, míg a boltok 0,000058 százalékában, vagyis


minden 371-edik dohányboltra jut egy rablás, ezzel szemben csak minden 17122-ik mást árut kínáló üzletre vagy boltra.

Ha tehát valaki azon gondolkodik, hogy egy élelmiszer boltot vagy egy trafikot nyisson – már ha ez ilyen egyszerű lenne –, akkor számolnia kell azzal, hogy 2015-ben egy dohánybolt esetében 46-szor nagyobb az esélye, hogy kirabolják.

Kérdés, ennek mennyire oka a trafikok ablakainak és ajtajainak átláthatatlansága. A kormányzati politikusok a kaposvári gyilkosság, és az azt követő felháborodás óta úgy nyilatkoznak, hogy a fóliázás tulajdonképpen nem is volt soha kötelező, illetve azóta követeli több ellenzéki párt azt, hogy módosítsák a trafikok kirakatának elsötétítését előíró jogszabályt, amely megtiltja, hogy az utcáról látni lehessen a dohányárut.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint „kiderült, hogy félreértés, vagy bizonyos értelemben egy olyan automatizmus volt a trafikok kialakításával kapcsolatban, amit a jogszabály a szó szerinti formájában nem ír elő”.A cikkben ismertetett adatoknak több forrása van. A rendőrségtől kapott adatokat összevetettük az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. által korábban közzé tett trafikok számával (6321), illetve a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiskereskedelmi üzletek számára vonatkozó adataival. Ez utóbbival kisebb nehézségbe kerültünk, mert a rendőrség számunkra a „bolt, üzlet” kategóriában történt bűncselekményeket küldte el. Rákérdeztünk arra, pontosan mit jelent ez, amire úgy válaszoltak, minden olyan ide tartozik, amit boltnak, vagy üzletnek hívunk, így az élelmiszerboltoktól kezdve, a műszaki boltokon keresztül minden. A KSH adatai szerint 2014 június 30-án 136 979 ilyen üzlet volt Magyarországon.