Itt ültetik le Orbánt és Gyurcsányt

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Három hónap alatt, 48 millió forintból újult meg a parlamenti ülésterem, ahol májusban megkezdi munkáját az új, eddiginél jóval kisebb létszámú Országgyűlés. Az átalakítások során még egy 1956-os Szabad Föld is előkerült.


Az eddigi 386 helyett az új parlamentben mindössze 199 képviselő ül majd az új választási törvény értelmében. Az átalakítást végző Pápai Asztalos Kft. ügyvezető igazgatója szerint

az új törvény „jót tett az ülésteremnek”,
amely eddig nagyon túlzsúfolt volt. Kétségtelen, hogy az elmúlt években az üléstermet körülvevő páholyokban is ültek képviselők, mert csak ott fértek el. Ez mostantól nincs így. A januártól márciusig végzett átalakítással összesen 186-tal csökkentették az ülőhelyek számát. Megszüntették a patkóban a teljes hetedik sort és a hatodik nagyrészét is, valamint a szónoki emelvény két oldala felől is kivettek egy-egy oszlopnyi ülőhelyet. Így jóval tágasabb a tér, teljesen körüljárható a parlamenti patkó, ráadásul kerekesszékkel is meg lehet közelíteni már a miniszteri ülőhelyeket is.


-


Mobil alkalmazkodás a kormány létszámához

A bársonyszékeknél is sok változás történt. Az előző ciklusig akár 24 miniszter is ülhetett volna a belső patkóban, ehhez azonban az kellett, hogy az alsóházi teremhez hasonló felsőházi teremből hoztak át miniszteri pultokat. Az új rendszerben mindössze 12 miniszteri ülőhely került az ülésterembe, azonban érdekesség, hogy mostantól a pultok könnyen kiszerelhetőek, mobilak, így 18 fősre is bővíthető, vagy akár tovább csökkenthető a bársonyszékek száma. Az új pultok ráadásul az 1902-es, eredeti daraboknak megfelelően néznek ki – hangsúlyozta Kovács József ügyvezető.


-


További újdonság, hogy új zászlótartókat kapott az ülésterem, illetve két tolmácsfülke is került a második emeleti karzatra.


-


Nem fogják kisülések zavarni a voksolást

A munkák során egyébként öt fafaragó dolgozott a 10 köbméternyi zalai tölgyfából készült egyedi bútorokon, a padlóhoz pedig szintén egyedi gyártású, vezetőképes filcszőnyeget használtak a szavazógépet megzavarni képes elektromos kisülések megakadályozására. Emellett a teremben kicserélték az izzókat, kitisztították a szellőzőrendszert, csúszásmentesítették a kő járófelületeket, lefestették a szellőzőrácsokat, a kibontott padokat pedig dokumentálás és csomagolás után az ülésterem alatt raktározták el.


-


A „kommunizmus kísértete” a pad alatt

Nem oldódott meg viszont a képviselők egyik komoly kifogása: továbbra sem lehet majd az ülésteremben tölteni a laptopokat és telefonokat. Sóváry Zoltán, az Országgyűlés telekommunikációs osztályvezetője elmondta: a fapadlót statikailag is meggyengítette volna 200 kábelnyi hely elvétele, másrészt pedig tűzvédelmi szempontból sem lett volna biztonságos. Az Országgyűlés Hivatala egyébként a 48 milliós építészeti átalakítás mellett másik 13 millió forintot költött a teljes elektronika és a szoftverek megújítására az ülésteremben. Arról, hogy milyen régen volt hasonló horderejű átalakítás az ülésteremben sokat elárul, hogy a munkások januárban az egyik üléssor kibontásakor egy az 1956-os forradalmat megelőző időből származó megsárgult Szabad Föld újságot találtak az egyik pad alá szorulva.


-


És ki hol fog ülni?

Még nem eldöntött, hogy melyik frakció hol foglal majd helyet az új ülésteremben, erről az alakuló ülés előtti egyeztetéseken állapodhatnak meg a pártok. Az előző ciklusban az ülésvezetői pulpitusból nézve jobbról sorrendben a Fidesz-KDNP, az LMP, a Jobbik és az MSZP képviselői foglaltak helyet a patkóban, bár ezt a döntést hosszú vita előzte meg. A négy évvel ezelőtti egyeztetéseken az akkori frakcióvezető, Lázár János közölte, hogy a kormánypártok a patkó jobb szélét foglalják el, majd hátradőlve végighallgatta az ellenzéki pártok kakaskodását. Az MSZP ugyanis nem akart a Jobbik mellé ülni, az LMP viszont nem vállalta a puffer szerepét a két másik ellenzéki párt között, így végül a szocialistáknak mégis be kellett érniük a jobbikosok szomszédságával.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -