Itt már csak a kémia segít – így is irtják a balatoni szúnyogokat

Fotó: John Tann / Flickr CC-BY / John Tann / Flickr CC-BY

-

Alsóörsön már volt kémiai gyérítés, de a hétvégén az egész tó körül lesz.


A hirtelen felmelegedés felgyorsította a szúnyogok fejlődését a Balaton körüli, kis méretük miatt biológiai módszerekkel nem kezelhető lárva-tenyészőhelyeken, így a hétvégére elrendelték az idei első kémiai szúnyogirtást – tájékoztatott Sáringer-Kenyeres Tamás, a munkát irányító szakértői csoport vezetője.


Idén eddig egy biológiai irtásra volt szükség, amelyet a múlt hónapban végeztek a tó körül, továbbá az elmúlt napokban kémiai gyérítést hajtottak végre a tó keleti medencéjénél a szerdán kezdődő alsóőrsi Harley-Davidson fesztivál miatt, mintegy 540 hektáron.

Időközben az egész Balaton partra, közel 6 ezer hektárra kiterjedő kémiai irtás is szükségessé vált a néhol nagy tömegben kirepült imágók miatt. A munkát a hétvégén tervezik elvégezni az esti és a hajnali órákban, ha az időjárás lehetővé teszi.

A szakember közölte azt is, hogy információi szerint a nyár végéig megvan a fedezet a turisztikai szezon zavartalanságát biztosító balatoni szúnyogirtásra. A költségek felét a Magyar Turizmus Zrt. állja idén is, a másik felét az érintett önkormányzatok adják össze. Tavaly a csapadékos időjárás miatt szükségessé vált a szúnyogirtás országos szintű koordinációja, és ez idén is előfordulhat. Vagyis bizonyos időszakban ismét a katasztrófavédelem veheti át a munka koordinálását.