Itt hűsöljön, ha melege van

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Van esély arra, hogy kibírja a rekkenő hőséget akkor is, ha utálja a légkondit és lassan fagyimérgezést kap. Íme, néhány remek hely, ahol a szervezete végre mással is foglalkozhat, mint önmaga lehűtésével, egyúttal kipipálhat néhány fontos hazai nevezetességet is.


Izzadni a fürdők országában?

A melegtől való menekülés legegyértelműbb útvonala a medencék felé vezet. Legyen válogatós, és a legközelebbi strand helyett válasszon egyet az ország legszínvonalasabb fürdői közül! Budapesten tobzódhat a jobbnál jobb minőségű vizekben, a Gellért, a Széchenyi, a Rudas, a Lukács, a Király és a Veli Bej fürdőkben gyorsan újraindíthatja kimelegedett szervezetét. Bár az Aquaworld Budapestbe is lehet venni kétórás jegyet, arra érdemes rászánni minimum egy fél napot a sok vízi játék miatt.

A legnépszerűbb fürdők között persze több vidéki létesítmény is szerepel, Hajdúszoboszló, Bükfürdő, Harkány, Zalakaros, Sárvár, Debrecen, Nyíregyháza és Egerszalók is többek között nagyszerű vizeivel csalogatja a városba a turistákat. Ha lemegy a nap, akkor pedig a medencékből kilépve is lesz mit csinálni.


Széchenyi fürdő


Üdítő világörökség

Az Aggteleki–karszt és a Szlovák-karszt barlangjai

Az országhatárral két részre osztott rendszer 1200 barlangja közül 273 nyílik Magyarországon. Hőségriadóra és napszúrásra a rendszeresen induló túrák egyikén sem kell számítani, úgyhogy könnyen lehet a látványos és természetes képződményekre koncentrálni.A Fertő-táj

A földtani szempontból egyedülállóan változatos területen a gazdag növényvilág és a tó is oltalmat nyújt a kánikula ellen, a sokszínű állatvilágot pedig egy madárrezervátum egészíti ki. Sőt, a napfénynek itt van még egy járulékos haszna is: számos lepkefaj látható általa.A Pannonhalmai Millenniumi Bencés Apátság

Az apátság területén a természetben és az épített környezetben is hűsölhet, ráadásul olyan látnivalók között, mint például az Arborétum és Gyógynövénykert, a Boldogasszony-kápolna, a Könyvtár vagy a Bazilika.Pécs ókeresztény sírkamrái

A pécsi székesegyház környékén található földalatti tér egy hűs régészeti bemutatóhely, ahová a város ókeresztény lakói temetkeztek. A sírkamrák és kápolnák mellett szarkofágot és mauzóleumot is találnak itt a látogatók.


Bachman Zoltán,


Enyhítő szelek

Ha a magasság erdővel társul, akkor igazi gyógyír a hőségre. Ezekből a kilátókból látta már a panorámát?

Írottkő

A Kőszegi-hegység és egyben a Dunántúl legmagasabb pontja a 883 méter magas Írottkő. Bár az ide vezető túra még a növényzet árnyékában sem lesz egyszerű, a szeles kilátóból elénk táruló panoráma igazi jutalom a megpróbáltatásokért.


hűsítő helyek, Írott-kő


Kékestető

Ennél feljebb nem szökhet a Nap elől, hisz a Kékestető a maga 1014 méterével Magyarország legmagasabb pontja – a csúcshoz közeli Mátrai Gyógyintézet is a kedvező klíma miatt épült ide. A kiegyenlített hőmérséklet mellett alacsony a páranyomás, de magas a levegő nedvességtartalma. A csúcsot érdekes programok is övezik, itt szemezgethet.


hűsítő helyek, Kékestető


János-hegy

Budapesten a legmagasabb pont az 529 méter magasba nyúló János-hegy Erzsébet-kilátója. Minden nap 8-tól 8-ig nézelődhetünk itt, míg tiszta időben akár 80 kilométeres körkilátásban gyönyörködhetünk. A Libegő felső állomásától vagy a Gyermekvasút János-hegy megállójától kell a legkevesebbet gyalogolnunk a magaslati élményért.


Budapest legek, János-hegy, Erzsébet kilátó


A következő tavak nem csupán a rekkenő hőségre, hanem akár egy hosszú hétvégére is megoldást nyújtanak.

Arlói-tó

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található természetes tó a Csahó-hegy déli oldalának megcsúszásakor keletkezett, és mára egészen kiépült a partja, így a akár több napra is kivonulhatunk egy-egy bungalóba. A kijelölt helyeken úszni, illetve vízibiciklizni is lehet a 22-30 °C-os vízben.


hűsítő helyek, Arlói-tó


Deseda-tó

Magyarország egyik leghosszabb tava (8 km) Kaposvártól északra terül el, és a horgászok mellett a kirándulók és a vízi sportok kedvelői is szívesen látogatják. Ha nem a halakat vagy a nyugalmat keresi, akkor érdemes a Toponárhoz közeli rész felé venni az irányt.


hűsítő helyek, Kaposvár, Deseda-tó


Vadása-tó

A Vadása-tó igazából két tóból áll, a régebbi nagyobb, felduzzasztott rész alkalmas inkább strandolásra, a másik a horgászok kedvelt helye. Az Őrségi Nemzeti Park tavai közül ez a legbarátságosabb.


hűsítő helyek, Vadása-tó


Tarcali-tó

A Tokajhoz közeli Tarcali-tó az ország egyik legszebb tava, elsősorban a környező szikláknak köszönhetően. Lehet itt fürdeni és egész magasból becsobbanni is, de mindezt óvatosan, hiszen egy hirtelen mélyülő bányatóról van szó.


Botanikus kertek alatt

A vizek mellett a növények is kellemesen megszelídítik a tikkasztó időt, az ország legmagasabb fáinak árnya legalábbis mindenképpen. A szarvasi, Balaton-felvidéki, agostyáni, kámoni, szabadkai arborétumok, illetve a Szegedi Tudomány Egyetem Füvészkertje a kellemes klíma mellett igazi kuriózumok tárházai is.


hűsítő helyek, Szegedi Tudományegyetem füvészkertje

A szegedi füvészkert


Ha nincs lehetősége rá, hogy valamelyik klassz helyen vészelje át a kánikulját, íme néhány tipp, amivel szembeszállhat hőséggel.