Itt gyilkol leggyakrabban a pestis

Fotó: DPA / Jürgen Bätz

-

Madagaszkáron 500 áldozata vot a betegségnek, de még az USA-ban is felbukkan. Van, ahol be sem jelentik az áldozatokat.


„A pestis furcsa betegség. Évtizedekig nem figyelhetők meg megbetegedések, s aztán a kór visszatér" - mondta Eric Bertherat, a WHO pestis-szakértője. Az elmúlt 6 évben Madagaszkáron 500 halálos áldozata volt a pestisnek Madagaszkáron, és a WHO szerint ezt az országot sújtja legjobban a kór. Kongóban 67, Ugandában 12, Tanzániában és Peruban 7-7 embert ölt meg a pestis. Kongó évek óta az egyik legsúlyosabban érintett országnak számított, sok esetet be sem jelentenek.

A betegség időnként még az Egyesült Államokban előfordul, például Új-Mexikóban, Arizonában, Coloradóban és Kaliforniában. Az USA-ban 2010 óta 5 pestises halálesetet jelentettek, és ott a baktériumot hordozó bolhák gazdaállatai nem elsősorban a patkányok, hanem a prérikutyák és a macskák.

Elszórtan előfordultak megbetegedések Kínában, Oroszországban, Mongóliában, Bolíviában és néhány évvel ezelőttig Indiában is. Ugyanakkor a kór olyan országokban is újra felütheti a fejét, ahol hosszú ideig nem jelentettek ilyen eseteket: Algériából 2014-ben jelentettek új megbetegedéseket.

A kutatók szerint az évszázadok során a pestis több mint 200 millió halálos áldozatot szedett. A Yersinia pestis baktérium okozta fertőzés fő formái a bubópestis (mirigyláz), a tüdőpestis, valamint a szeptémiás pestis. A mirigyláz rendszerint a patkánybolha csípése miatt következik be, amely a baktériumokat köztes gazdaként hordozza. A tüdőpestis cseppfertőzéssel terjed, míg a szeptémiás alaknál a baktériumok egy seben keresztül juthatnak be a szervezetbe.