Itt együnk a héten – A WLB heti gasztroajánlata

Fotó: / Balkanyi Laszlo / / Balkanyi Laszlo

-

Ezen a héten a We Love Budapest ellenállhatatlan bageleket, virággal tálalt süti + kávé kombót, egy párizsias kávézó szendvicseit, autentikus pastramit, és háziasan elkészített orosz fogásokat ajánl. Jó étvágyat!


Budapest Bägel - Otthonra talált utcai harapnivaló

budapest bagelNem egyszerű a Budapest Bagel története, ami a lokációt illeti: ahogy a Közhely megszűnt, az Atelier helyiségébe költöztek be a “lyukas zsömlék” és szuper friss töltelékeik. Aztán Atelier helyett jött a Publikus, Bagelék pedig kiszorultak az új konyhából és inkább kisebb bisztrókat, reggelizőhelyeket támogattak a legfinomabb zsömlékkel. Így került a Budapest Bagel a Telepre. Most végre eljött az idő, hogy méltó helyet kapjanak a belvárosban, hosszú hónapok munkáját követően megnyílt az új Budapest Bagel, a Szabó Ervin Könyvtár szomszédságában, ahol húsos és hús nélküli verziókból válogathat a vendég, sőt, édes bagelt is rendelhet, ha reggel éppen nem a friss zöldségek, hanem a mogyoróvaj és banán csábítaná. A WLB egy kacsahúsos, hagymalekvárral és ruccolával felturbózott verziót kóstolt a kraftosabbak közül, továbbá egy marinált paprikával, madárbegy salátával és isteni sajtkrémmel töltött bagelt.

Kávézó-virágüzlet-dizájnbolt fúzió a Kossuth téren - Café Smúz

café smúzIgen érdekes fúzióra bukkant a WLB a Kossuth téren. A Smúz tulajdonképpen egy virágüzlet, egy kávézó, egy borbár és egy dizájnbolt keveréke, ahol a kezdeti csodálkozás után rájöttünk, hogy ezek a dolgok együtt tökéletesen képesek működni. Azon már meg sem lepődik senki, hogy a kínálatban sushi is van. A Smúz nem csak a kávéház eddig megszokott elképzelésével szakított, de a helyet is úgy rendezték be, hogy az a modern, nyugat-európai letisztult lazaságot kommunikálja, miközben azért elbújik a virágok között egy kis kosztümös-fonott kosárkás romantika is. És amúgy éppen ez a romantika a lényeg; a tulajdonosok nagyon örülnének neki, ha a fiúk elhoznák ide a lányokat, és a bor, vagy kávé mellé egy szál virágot is rendelnének az asztalhoz. A remek hangulaton kívül a a kínálat is hasonlóan kellemes. Két féle kávéval dolgoznak (espresso - 500 Ft, tejes kávé - 750Ft), az egyik egy kifejezetten nekik készült fajta, a másik pedig egy olasz kávé. Ez utóbbiban valójában semmi különleges nincsen – maximum az, hogy ugyanezt szokták kínálgatni a vevőknek a Mercedes és a BMW szalonokban – viszont stabilan jó minőségű, bár átlagosnak mondható. Borfronton az van, hogy 17 magyar termelő 70 féle borát ihatjuk itt a virágüzletben és a kávékhoz hasonlóan ezekhez is ehető virágot kapunk. Ezeket természetesen végig is kóstolta a tesztelő csapat.

Párizsias szendvicsező a belvárosi nyüzsgésen túl - Dzsángó

dzsangooÉrdemes a belvároson kívül is nyitva tartani a szemünket, ugyanis sokszor az igazán kellemes helyeket a megszokott buli- és turistaútvonalak határain túl találhatjuk meg. Ilyen például a Dózsa György úti metrómegállótól pár percre lévő, 2014 februárjában indult Dzsángó, amely kívülről szinte alig észrevehető, belül viszont egy párizsi art kávézóval vetekszik a hangulata – számolt be róla a WLB – és, amelyre a hidegkonyhás kávézó titulus tudnánk a legjobban ráhúzni. Az étkeztetés a következőképpen zajlik: minden nap van reggeli (pl.: rántotta - 540 Ft) egy napi leves (490 Ft); quiche (1190 Ft); egy főétel, például chilis csirke falatok, vagy pestós krémsajtban sült hekk; saláták (790 Ft-890 Ft); állandó szendvicsek (890 Ft); és sütik. Az alapanyagok kivétel nélkül gondosan válogatott forrásokból érkeznek: a zöldségek általában a piacról, a kenyér egy dabasi péktől, a kávékhoz használt házi tej pedig Etyekről, így értelemszerűen minden szezonális, ráadásul mindig friss. Jó hír, hogy a tejek állatmentes változatai is megtalálhatók, tehát van rizstej, szójatej opció is, ezen kívül pedig a szendvicsek között van vegetáriánus, ami akár vegánná is konvertálható.

Jewish deli a belvárosban - Dafke Deli

dafke deliDafke: jiddis eredetű szó, jelentése: csak azért is, csak azért se! Dafke deli: frissen nyitott, ígéretesnek tűnő kis hely a belvárosi forgatagban, ahol csak azért is a legjobb szendvicseket és reggelit szeretnék adni nektek! Emellett mi sem mehettünk el szó nélkül, dafke megkóstoltuk! A Dafke elsősorban reggelizős, szendvicsezős hely, a belváros közepén, olyan szomszédokkal, mint a Központ, a Telep vagy a My little Melbourne. A cél az volt, hogy a pesti zsidó negyedben is legyen egy igazi, autentikus pastrami lelőhely, olyan, mint a régi klasszikus New York-i zsidó családi vállalkozások. Specialitásuk a Dafke deli szendvics, ezt mindenképp meg kellett kóstolnia a WLB-nek. A szendvicsben: 120 gramm füstölt marhaszegy, tejszínes torma, narancsos mustár, kovászos uborka és savanyú káposzta. A kenyeret jus-vel, azaz házi pecsenyelével kenik meg. A szendvicshez jár coleslaw, azaz amerikai káposztasaláta is, ami itt lila káposztával készül.  

Matrjoska Bisztró - orosz és otthonos

MatrjoskaA Matrjoska sok eddigi problémára megoldást jelent, ugyanis az ételek színvonala és az árak fordítottan arányosak, az ízek otthonosak, míg az enteriőr maradásra és visszatérésre inspiráló. Az időről időre megújuló étlapon inkább a nemzetközi fogások dominálnak, kiegészülve tradicionális orosz ételekkel. A levesek közül kettő (a céklára improvizált borscs, ami tulajdonképpen a gulyás szláv megfelelője, valamint az olajbogyóval, kapribogyóval és temérdek hússal súlyosbított szoljánka) kanálvégre került a WLB kóstolókörútja során, némi fokhagyma, két szelet házikenyér, és egy kis csupor tejföl társaságában. A főételek első tesztalanya a füstölt sertésszűz (1900 forint) volt, de inkább a pelmenyi (1800 forint, kétféle hússal töltött tészta, a ravioli orosz interpretációja) piszkálta fel a fantáziát. A kóstolás alapján, a csapat kijelentette, hogy az orosz és a magyar konyha rokonlelkek.