Itt együnk a héten - A WLB gasztroajánlata

Fotó: / Balkanyi Laszlo / / Balkanyi Laszlo

-

Enni nem lehet eleget, Budapesten pedig meglepő különlegességekre bukkanhat az, aki nyitott szemmel jár. A We Love Budapest ezen a héten habos gofrikat, vietnami különlegességeket, kézműves hamburger + sör kombót, reggelire házias bundás kenyeret és helyben sütött croissant-okat ajánl.


Strandkajából belvárosi kedvenc - Habos Gofri

gofriA Ferenciek terén két kultikus jogász-/bölcsészkocsma között előbújt egy olyan gofris, amely ugyan nem Belgiumból hozatja a tésztát, de legalább 30 éves recepttel dolgozik. A gofrisütőjük pont olyan védjegye a helynek, mint a könyöklős asztal vagy a feltétek végtelen kavalkádja. A hely gofrisütője még az átkosban készült, mert sehol nem lehetett kapni olyan szerkezetet, amely egyszerre négy gofrit megsütött volna. A tömegtermelés viszont nem megy a minőség rovására: ennyire könnyű tésztát még sosem ettünk gofri formában, viszont még így is eléggé belga. A választék is kivételes: számos lehetőség adott a különböző pudingoktól kezdve a lekvárokon és tejszínhabokon át egészen a friss gyümölcsökig, az árak pedig valahol 200 és 400 Ft között csúszkálnak feltéttől függően. A WLB csapata a nutellás-banános, túrókrémes-barackos és kókuszos-csokihabos opciót kóstolta, és igencsak jó tapasztalatokról számolt be.  

Vietnami étteremcsoda a Fő utcában - Hanoi Pho

hanoi restaurantA WLB imádja a street foodot, munkatársai nagy rajongói mindannak, amit például a Dang Muoi vagy a Funky Pho képvisel, de örömmel számoltak be róla, hogy a Hanoi végre egy igazi, „beülős” vietnami étterem, ahová az ember nem feltétlenül csak egy gyors ebédre ugrik be. A helyen különböző illatozó-gőzölgő-sistergő-bugyogó ételcsodák vannak, mint például a marhás pho (990 Ft/közepes adag), citromleveles csirke pho (890 Ft/közepes adag), húsos-rákos tavaszi tekercs (590 Ft), sült rák (1290 Ft), savanyú osztrigaleves (1890 Ft), marhahúsos pirított üvegtészta (1490 Ft), pirított marha vietnami zellerrel (2390 Ft), currys csirke agyagedényben rizzsel (1590 Ft), halragu agyagedényben rizzsel (1690 Ft), édes-savanyú fokhagymás rák (7490 Ft), pontyragu savanyúsággal (6900 Ft), tofu paradicsommártásban (1490 Ft), pirított kínai kel (1390 Ft). A WLB 8 féle fogást kóstolt meg: ezek között volt pho, vastányérban fortyogó kacsa, sült ponty, vietnami vízispenót, barna rizs, különböző tekercsek, mindehhez pedig szószok, mártások, kókuszital, vietnami tea, vietnami sör és természetesen a végén vietnami kávé. Ezenkívül a dizájn is nagyon ízléses, a terek szép tágasak, a fa remekül harmonizál a fekete falakkal és a tekervényes ázsiai formákkal.  

Nyárra is befűtöttek - Kandalló Kert

kandalló kertA Kandalló Kézműves Pub alig egy éve nyitott, de mégis az egyik legkomolyabb rajongótáborral rendelkező hely a belvárosban, amire a széles kisüzemi sörös választék, a burgerek és a barátságos kiszolgálás éppen elég magyarázatul szolgál. A törzsvendégek követelésének engedve nyáron egy Klauzál utcai kerthelyiségben is működnek már. Az üveges Fóti Zwickl és a Dupla Köleses mellett nyolcféle magyar kisüzemi sör van csapon, a pubbal ellentétben fix kínálattal. A pubban megszokottnál ugyan kisebb méretű, de kellemes árfekvésű marha-, csirke- vagy kecskesajtos burger mellé (házi) sült krumplit és friss, nagyon kellemes káposztasalátát választhatunk. Ha a kisebb burger-krumpli-sali párosítás sem lenne elég, dupla, 26 dekás húspogácsával induló verzió is van. A WLB szerint a kerthelyiség nyitása több szempontból is jó húzásnak bizonyulhat, például azért is, mert az utóbbi időben egyre nehezebb volt asztalt kapni a pubban.  

Ebéd a gyertyák tövében - WAXX

waxxA Budafoki úton, a BME kampuszának közvetlen közelében nyitott 2013 végén a WAXX fantázianévre keresztelt gasztrobár. Itt elfogyaszthatod a reggeli bundás kenyered, de az esti alapozásra is gondoltak, széles koktélválasztékkal és nagyon kedvező italárakkal várnak mindenkit. A We Love Budapest megírta, hogy a gasztrobár alapvetően a három napszak különbözőségét használja ki: reggel finom olasz kávékülönlegességeket, omlettet, rántottát és klasszikus, házias bundás kenyeret kínálnak. Ebédidőben beindul a konyhai nyüzsgés, az este pedig a szórakozásé, a minicsocsó és minipingpong is vonzza a fiatal vendégkört. Sőt, ha valakinek úgy szottyan kedve, a 23:00 órás zárás előtt fél órával még simán bekaphat egy szemtelenül alacsony árfekvésű, 100%-ban marhahúsból készült burgert. Tudni kell, hogy minden héten új menüvel készülnek, aminek – különösen budai viszonylatban – igen kedvező az ára, konkrétan 800 forint alatt lakhatunk jól a háromfogásos ebéddel.  

Otthonos, kedves kis bisztró Óbudán - Edvino

edwinoIgazán kedves kis helyre bukkantunk Óbudán, a Kolosy tér szomszédságában. Az Edvinóban lehet reggelizni, ebédelni, vacsorázni, borozni, de beugorhattok egy kávéra és egy sütire is. A tavaly májusban nyitott bisztróba főként a környéken dolgozók járnak előszeretettel, mivel az Edvino mindennap friss, kétfogásos menüvel készül ebédidőben. A WLB ottjártakor éppen zöldségkrémleves és mexikói csirke volt a menü, de készítenek friss szendvicseket, szalámi- és sonkatálakat, a sajttál pedig, ahogy az étlapon is írják, nem trappistából van. Az Edvinóban amúgy reggelizni is lehet (vasárnap kivételével), választhatunk helyben sütött croissant-t, friss házi diós kenyeret, bagettet, finom francia és olasz sajtokat. Ha villásreggelihez támad kedvünk, akkor tojást is készítenek, bármilyen módon, ahogy szeretjük. Mindennap van friss almás és meggyes pite és isteni csokis muffin is. Az Edvinóban szeretik még a friss kávé illatát, a jó borokat, az ízletes falatokat is – ezért nyitottak, és persze azért, hogy a vendég jól érezze magát.