Itt egy új uniós jelentés Magyarországról

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

2016 közepére készülhet el az Európai Bizottságnak a magyar kutatás-fejlesztési finanszírozási rendszerről végzett teljes átvilágítása, ám az előzetes eredmények már megvannak.


Még tavaly márciusban jelentették be, hogy az Európai Bizottság megállapodott Magyarországgal, hogy részt vehetünk az úgynevezett Szakpolitika Támogatási Eszköz (Policy Support Facility, PSF) programban, melynek célja az EU tagállamok kutatás-fejlesztési és innovációs politikáinak megreformálása.

Nos, az előzetes eredmények már megvannak, eszerint az anyag négy fő területet emel ki, ahol nagyobb fókuszt kell elérni:

  • Olyan kutatásokba szükséges befektetni, amelyek képesek megbízható válaszokat és megoldásokat adni valós társadalmi igényekre, szükségletekre.
  • Javasolt a multidiszciplináris, azaz több tudományt, szakterületet érintő kutatások arányának növelése, fejlesztésre szorul a kutatási infrastruktúra, de jobban hasznosítanák az alapkutatási eredményeket az alkalmazott kutatásokban is.
  • További irányítási reformokra, a rendszer stabilitásának megteremtésére, valamint a tudomány, a technológia és az innováció humánerőforrás-alapjának megerősítésére van szükség.
  • Szükség van továbbá az induló innovatív vállalkozások környezetének javítására, az alapítást, képzést, működést támogató intézményi feltételek (pl. inkubátorok) megerősítésére, valamint az egyetemi-ipari együttműködések továbbfejlesztésére.

A teljes értékelést készítő nemzetközi szakértői csoport a rendelkezésre álló adatok elemzése mellett február 24. és 26. között hazánkban találkozik az érintett kormányzati intézmények, az MTA, a felsőoktatási és a vállalkozói szféra képviselőivel, hogy a kapott információk alapján 2016 közepére elkészülhessen a végleges jelentés.


20 millió euróból fejlesztené a rendszereket az EU

A Szakpolitika Támogatási Eszköz egy olyan új eszköz az EU tagállamok kormányainak gyakorlati támogatására, amely segíti a szükséges reformok meghatározását, végrehajtását és értékelését a közfinanszírozás minőségének javítása (például a közfinanszírozás versenyelvűvé tétele és az egyetemek teljesítmény alapú értékelésének bevezetése, vagy az egyetemek és az üzleti élet együttműködésének ösztönzése) érdekében. Lehetővé teszi, hogy más országok kormányzati tisztviselői is hozzájáruljanak egy tagállam kutatási és innovációs politikái hatékonyságának értékeléséhez, emellett biztosítja, hogy színvonalas független szakértők is bevonásra kerüljenek a munkába. A PSF finanszírozását a Horizont 2020, az EU kutatási és innovációs programja biztosítja akár 20 millió euró értékben.