Itt aztán nincs kuplerájromantika

Forrás: Budapest Bábszínház

-

Piszkos, graffitis sikátor. Semmi csillogás, semmi romantika. A Kabaré a mocsokban született, és ott is marad. Alföldi Róbert sokadjára nyúl ehhez a klasszikushoz, most a színészek mellett bábokat is használ, és segítségükkel minden eddiginél sötétebbre rajzolja az előadást.


A nyitójelenet a jól ismert konferansziémondattal kezdődik: „Willkommen, bienvenue, welcome, Fremde, etranger, stranger, Glücklich zu sehen...” De így folytatódik:


Je suis Charlie.

Elég ennyit változtatni a harmincas évek Németországáról írt darabon, és máris a jelen sötét oldalán találjuk magunkat.


Bercsényi Péter mint a Konferanszié a Kabaréban


Nincs báj, nincs kuplerájromantika. A lányok nem szexik, elhasználtak, sebzettek, olcsó prostik. A nácik lidércként mutatkoznak, folyton jelen vannak fenyegetésükkel. Jelmezeik nemcsak a Ku Klux Klant, hanem a Harry Potter dementorait is megidézik, alakjuk tökéletesen megfelel utóbbi regénybeli definíciójának: „A dementorok a legvisszataszítóbb lények közé tartoznak, akiket valaha a hátán hordott a föld. Amerre járnak, kiszívják a levegőből a békét, a reményt és a boldogságot. Ha túl közel mész egy dementorhoz, kiszippant belőled minden kellemes érzést, minden boldog emléket. A dementor, ha megteheti, addig élősködik rajtad, amíg olyanná nem válsz, mint ő maga: lelketlenné és gonosszá. Kiszipolyoz, s végül nem marad benned más, csak a legszörnyűbb emlékeid.”


Szatory Dávid mint Cliff Bradshaw


Pethő Gergő alakítja a kocsmáros Ernst Ludwigot, aki egy személyben strici, főnáci, gengszter és a lidércek vezetője – zsigeri félelmet kelt. Ő az egyik karakter, akinek nincs báb alteregója. Nincs szüksége rá, ő a többiekkel és a lidércsereggel bábozik.

Gondolhatnánk, hogy a bábok távol tartják tőlünk a történetet, segítenek az eltávolodásban, de ez koránt sincs így. Sőt még inkább húsba vágó az érzés, hogy ebben a világban sem saját emberi testünkben, sem pedig álarcainkban nem élhetünk békében.Két szereplő jelenik meg végig bábként. Az öregek. Schneider kisasszonyt és Schultz urat Pallai Mara és Ács Norbert kelti életre. A legérzékenyebb, legcsodálatosabb pillanatokat tőlük és a Budapest Bábszínház műhelyében készült báboktól kapjuk.

Mindenki más kezében csupán eszköz a báb, valaminek az elfedésére. Álarc. Mi lehetne plasztikusabb ennek igazolására, minthogy Sally (Mórocz Adrienn) babája az abortusz után áttetsző, arctalan bábu lesz.


Mórocz Adrienn mint Sally


A már említett Ernst Ludwig mellett a konferansziét alakító Bercsényi Péternek sincs szüksége bábra. Hiszen ő maga a báb, a pantomimes, a bohóc. Nincs mit elfedjen, mert egy pillanatra sem mutatja meg valódi arcát.

Az előadás tele van magyar utalásokkal: a Rajna helyett a Dunáról énekelnek, hamisan és nyekeregve megjelenik a Himnusz, hogy aztán kuplévá torzuljon, sokszor néptáncelemek vegyülnek a koreográfiába. A legmaibb utalás pedig – pláne a tapolcai választás után – A holnap az enyém átirata. A refrén az új fordításban így szól: „Már készül egy szebb jövő”.


Alföldi Róbert Kabaré


Az előadás képi világa elvarázsolt kastély: csorbult foncsorú tükörben nézzük magunkat. Bob Fosse filmjében is többször megjelenik, ahogy a konferanszié egy ilyen tükörbe néz, Alföldinél pedig az egész előadás ezen a rossz tükrön keresztül látszódik.

A bábok megengedik, hogy bátrabb, szabadabb, vulgárisabb legyen Alföldinek ez a Kabaré-rendezése, mint az eddigiek. Mocskos, de hát maga a világ a mocskos, amiből a szereplők és mi nézők is menekülni szeretnénk.


A Kabaré bemutatója a Budapest Bábszínházban volt április 13-án. További információk az előadásról és jegyvásárlás itt.