Itt az űrlap, amivel eltűnhet a Google-ből

-

Az Európai Unió Bíróságának döntése után a Google létrehozta azt az oldalt, ahol kérvényezhetjük, hogy töröljék a személyes adatainkat a kereső indexéből.


Az űrlap viszonylag egyszerűnek tűnik, de mégsem az. Meg kell adnunk a linkeket amiket eltüntetnénk, és egyenként meg kell indokolni azt is, miért nem szeretnénk, ha megjelenne. Továbbá fel kell töltenünk fényképes személyi okmányunk egy másolatát is, hogy ezzel elkerüljék a visszaéléseket. (Az űrlap kitöltéséhez egyébként angol nyelvtudás szükséges.) A Google ezek után minden kérelmet egyenként bírál el és az egyének adatvédelmi joga és a köz információk nyilvánosságához való joga között mérlegel, hogy helyt ad-e a kérelemnek. Ha indokoltnak találják, akkor eltávolítják a bepanaszolt oldalt az Európai Unión belüli keresési eredményekből, és a levett link weboldalának tulajdonosát is értesíti a történtekről. Még nem tisztázott, hogy van-e lehetőség a fellebbezésre, illetve az sem, hogy hogyan fogja kiszűrni a Google a visszaéléseket.


Május közepén írtuk meg, hogy az Európai Unió Bírósága egy spanyol panaszosnak adott igazat, hogy a Google-nek kötelessége eltávolítani azokat a keresési eredményeket, amelyek számára kényes személyes adatokat tartalmaznak. Ezen belül viszont csak a már elavultakat vagy irrelevánsakat, hivatkozva az Unió új, ezévi jogszabálycsomagjára, amely tartalmazza az úgy nevezett „felejtés jogát”.