Itt az új verzió az Egyiptomban lezuhant orosz gép tragédiájáról

Fotó: MTI/EPA / Haled el-Fiki

-


A feketedobozok adatai szerint robbanás történt a Sínai-félszigeten lezuhant orosz repülőgép hajtóművében – jelentette szerdán az al-Maszri al-Jóm című egyiptomi napilap bírósági forrásokra hivatkozva. A hír szerint a fekete dobozok adatait már kedden letöltötték, és az egyiptomi, illetve az orosz főügyészből, valamint az egyiptomi, orosz, francia és ír szakértőkből álló kutatócsoport még aznap éjjel megvizsgálta az eredményeket.

Az al-Maszri al-Jóm forrása szerint „robbanás történt a repülőgép hajtóművében, a detonáció okát azonban a baleset helyszínén készült műszaki vizsgálatok eredményei fogják majd meghatározni”. A név nélkül nyilatkozó forrás szerint egyelőre semmi jel nem utal terrortámadásra.Közben az Iszlám Állam egyiptomi szervezete fenyegető hangvételű felvételt jelentetett meg, amelyben megerősítette, hogy a dzsihadista milícia lőtte le az orosz gépet. A Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) arra emlékeztetett, hogy állítólagos tettét az iszlám naptár szerint egy évvel az után hajtotta végre, hogy hűségesküt tett az Iszlám Állam önjelölt kalifájának, Abu Bakr al-Bagdádinak.

A Mi szedtük le az égről, fulladjatok bele haragotokba! címmel megjelent hangfelvételen névtelenül beszélő szélsőséges a „kételkedőkhöz” szólva kijelentette: „nem kötelességünk felfedni, hogy miként okoztuk (a repülő) lezuhanását! (...) Vizsgáljátok meg a roncsdarabokat, elemezzétek ki feketedobozaitokat, rukkoljatok elő elméleteitekkel és tapasztalataitokkal, és bizonyítsátok be, hogy nem mi szedtük le az égről, illetve, hogy miként zuhant le.” Hozzátette, hogy a Vilájat Színáa akkor fogja felfedni a repülőgép leszedésének módját, „amikor akarja, és ahogyan akarja”. A hangfelvétel egy sor fenyegetéssel zárul.

A terrorcsoport a szombati tragédia után – nyolcórás késéssel ugyan, de – kiadott egy közleményt, amely szerint az orosz gépet „a kalifátus katonáinak sikerült leszedniük az égről”. Ezt a forgatókönyvet egyelőre a legtöbb szakértő kétségesnek tartja, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy a jelen ismeretek szerint a dzsihadisták birtokában lévő légelhárító rakéták hatósugara legfeljebb az orosz gép repülési magasságának feléig ér el.