Itt az új Quaestor-törvény: a Hungária ügyfeleit is kártalanítják

Fotó: Zagyi Tibor

-

A kormány még az idén elfogadná a törvényt.


Akár idén megszülethet a Quaestor-ügyfelek kártalanításáról szóló új törvény, ehhez azonban az ellenzék támogatására is szükség van – közölte Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, miután a tárca benyújtotta a jogszabály új tervezetét a Parlamentnek. Az ellenzékre azért van szükség, mivel a sürgős napirendre vételhez négyötödös támogatásra van szükség. Ennek hiányában csak az új ülésszakban, februárban dönthetnek a hónapok óta várt kártalanításról.

Az Alkotmánybíróság által részben megsemmisített törvény friss módosítása alapján bővült azoknak a cégeknek a köre, amelyek ügyfeleit kártalanítják a Befektető-védelmi Alapból (Beva). Az Ab ugyanis többek között azt kifogásolta, hogy a kártalanítás csak a Quaestor ügyfeleit érinti. Völner elmondása szerint azokra az esetekre vonatkozik majd a törvény, amelyeknél ugyanaz a cégcsoport forgalmazott és bocsátott ki a kötvényt. Ebbe a kategóriába tartoznak a Hungária Értékpapír ügyfelei is, viszont a Buda-Cashéi nem, ami megerősíti a VS.hu korábbi információját.

Marad a korábban meghatározott, 30 milliós kártalanítási értékhatár, ám ez a korábbi hozamokkal csökken, és a 3 millió forint fölötti részre 11 százalékos önrészt kell biztosítania az ügyfélnek. A tárca ezzel is az Ab kifogásait orvosolja. A mintegy 32 ezer károsultból 17 ezernek nem kell önrészt viselnie – mondta el az államtitkár. A kifizetett kárpótlás után viszont nem kell adót fizetni.

A kártalanítást kérelmeznie kell az ügyfeleknek, erre a javaslat szerint 2016. február 15-ig van lehetőségük.

Változás az is, hogy a megemelt kárpótlást biztosító bankok a Bevába történő befizetéseiket levonhatják a bankadóból, társasági adóból vagy pénzügyi tranzakciós illetékből.