Itt az új Fradi-edző: Thomas Doll, a majdnem sikerek embere

Fotó: István Hajdu

-

HÁTTÉR

Megvan a Ferencváros új vezetőedzője: Thomas Doll veszi át a csapat irányítását, miután a vezetőség december elején kirúgta Ricardo Monizt. Doll edzőként és játékosként is számos, Európában jegyzett klubnál megfordult. Neve elsősorban a Hamburggal kapcsolódott össze, mert itt mindkét szerepben láthattuk.


A Ferencváros a saját honlapján jelentette be a hírt: mindenben megállapodtak Thomas Doll-lal, így a német szakember hivatalosan is a klub vezetőedzőjének tekinthető. Thomas Doll megítélése játékosként és edzőként is ellentmondásos: ő a majdnem sikerek embere. Ha élvezi a jóindulatunkat, akkor azt mondhatjuk: van benne fantázia, hiszen majdnem a legjobbak szintjéig emelkedett, csak egy kicsi plusz hiányzott belőle. Ha viszont nem, akkor azt is könnyű rásütni: van ugyan egy-két kifutott eredménye, de előbb-utóbb mindenhol felemésztette saját középszerűsége. Ez a kettősség pályája több állomásán is megfigyelhető.


Az 1990-es labdarúgó-világbajnokságot Olaszországban rendezték, a tornát az NSZK nyerte meg, ez pedig egy nagyon erős migrációs folyamatot indított el, illetve felerősítette a már létező trendeket. A Seria A-ban szinte sikk lett német játékosokat igazolni, mindenki tőlük várta a sikert. A Lazio is, amikor 1991-ben német rekordot jelentő 15 millió márkát fizetett Thomas Dollért a Hamburgnak. Doll baromi ügyes, jól cselező, technikás játékos volt, de a rekordösszegű igazolás dacára – részint sérülései miatt – semmi emlékezeteset nem mutatott a Lazióban. A támadó középpályásként szereplő Doll azonban csak első évében tudott megfelelni az elvárásoknak, de ekkor Ruben Sosával és Karl-Heinz Riedlével nagyon is ütőképes hármast alkottak. Csak éppen nem elég ütőképest – ezt látszik alátámasztani a tény, hogy a következő szezonra a Lazio leigazolta Aaron Wintert és Paul Gascoigne-t is a középpályára. Mindezt nem tudta mentálisan feldolgozni, gyakran kimaradt a kezdőből és sorozatos fizikai problémákkal küzdött. Második szezonja végén el is hagyta a klubot, és az Eintracht Frankfurt játékosa lett. Elég erős bukott játékosnak nevezni valakit, csak mert Paul Gascoigne egy klasszissal jobb nála. Ugyanakkor Doll további pályafutása (Eintracht Frankfurt, AS Bari, Hamburg) sem azt a feltételezést erősítette, hogy Európa meghatározó játékosainak egyike lenne. Igaz, sérülései miatt karrierje utolsó három évében egyetlen bajnoki mérkőzést sem játszott végig. Kupát vagy bárminemű trófeát csak pályafutása kezdetén, a Dynamo Berlinnel tudott nyerni – a képet itt is árnyalja, hogy a klub elnöke, Erich Mielke egyben a Stasi, az Állambiztonsági Minisztérium vezetője is volt.


Hamburgban kezdett dolgozni, három évet töltött az utánpótlásban, majd 2004 októberében, Klaus Topmöller kirúgását követően vette át a felnőtt csapatot – a Bundesliga utolsó helyén. Munkája látványos sikereket hozott. Nemcsak hogy benntartotta a csapatot, de az Intertotó-kupán keresztül kivívta a jogot UEFA-kupa indulásra, első teljes szezonjában pedig már a harmadik helyen végzett a Hamburggal, kiharcolva a BL-szereplést. Ekkor volt a csúcson, 2005-ben az Év emberének választották a német futballban. A Bajnokok Ligájában aztán mindössze egy győzelemre volt képes. Igaz, közben meghatározó játékosok távoztak a csapattól, ami biztosan szerepet játszott abban, hogy a Hamburg szigorúan monotonon csökkenő pályára állt, és 2007 februárjában – nem egész egy évvel legnagyobb sikere után – a vezetőség kirúgta Thomas Dollt. Nem sokat pihent, menesztése után egy hónappal ismét munkába állt a Borussia Dortmundnál, ahol szinte lemásolta a hamburgi időszakát, csak kicsiben. A BVB irányítását a klub történelmének legmélyebb válsága utáni nihilben vette át, és a tizenhetedik helyről végül a nyolcadikra hozta be a csapatot. Viszont a következő, 2007-2008-as szezonban a Dortmund csak kínlódott, kilátástalan játékkal gürcölt a pontokért, végül a tizenharmadik helyet szerezték meg a bajnokságban, és Dollt megint csak kirúgták. Részsiker azonban erre az évre is jutott: 2008 áprilisában ez a reménytelennek bélyegzett Dortmund Német Kupa-döntőt játszott Doll irányításával, amit csak hosszabbításban vesztett el az ellen a Bayern ellen, amely egy héttel korábban 5-0-ra bunkózta le a csapatot a bajnokságban. Ezt követően a Gençlerbirliği és az Al-Hilal csapatát edzette – Törökországban másfél évet bírt ki a padon, míg Szaúd-Arábiában alig hat hónapot dolgozott, mielőtt összeveszett volna a klubvezetéssel. Összességében annyit tehetünk hozzá történetéhez, hogy pályafutása abból a szempontból tipikus, hogy az egykori kelet-német játékosok közül csak nagyon kevesen tudtak mit kezdeni a két ország újraegyesítését követő időszak változásaival, akár játékosokról, akár edzőkről beszélünk. Talán Matthias Sammer az egyetlen, aki mindkét magasságot meg tudta ugrani. Thomas Doll eddigi eredményei arra engednek következtetni, hogy bár koncepciók szintjén nem tud kiteljesedni, motivátornak, tűzoltónak alkalmas. A Ferencváros 27 ponttal jelenleg ötödik a tabellán, hátránya három pont a még nemzetközi kupaindulást érő harmadik helyhez képest.