Itt az osztrák megoldás a bevándorlás kezelésére

Fotó: MTI / Simó Endre

-

A bécsi rendőrök 3 százaléka muzulmán, de ezt az osztrákok keveslik. Ezért muszlim munkatársak toborzásába fogtak. A cél, hogy jobban szót tudjanak érteni a bevándorlókkal.


A kezdeményezéssel az iszlám kultúrával szembeni elfogadást akarják előmozdítani és az előítéleteket leépíteni. A toborzóakciót Bécs Florisdorf negyedében, a muszlim központban tartják.

Christian Loibnegger, a rendőrség integrációért felelős részlegének munkatársa szerint a rendőrök azáltal is növelhetik a kompetenciájukat, hogy megismerik a muszlimok kulturális szokásait. Úgy vélte: hasonló akciókkal csökkenteni tudják a bevándorlók hatósággal szembeni fenntartásait. Jelenleg a rendőri állomány csaknem három százaléka muszlim. A hatóság szerint, ha az arányuk nő, az segíthet megelőzni a radikalizálódást.

A rendőrség kisebbségekkel foglalkozó részlegének vezetője, Josef Böck reményét fejezte ki, hogy a most munkába álló muszlimok példaképek lesznek azon társaik számára, akik érdeklődnek a szakma iránt. Böck elmondta: az előző évekhez képest megemelkedett a női munkatársak száma is, miért ne lehetne ugyanezt a változást elérni a kisebbségi munkatársaknál.

A bécsi rendőrség 2007 óta toboroz migráns háttérrel rendelkező munkatársakat. A projekt célja az, hogy a bécsi lakosság összetétele visszaköszönjön az állomány arányaiban is. 2007-ben a rendőrségen dolgozók egy, 2009-ben három, ma már hét százaléka bevándorlói hátterű. Patrick Maierhofer szóvivő szerint ezek a munkatársak nemcsak az adott idegen nyelvet beszélik, hanem többet tudnak egy bizonyos közösségről, vallásról vagy az eltérő kulturális szokásokról is. Ma minden második bécsi lakos bevándorló vagy bevándorlói gyökerei vannak: külföldön született, vagy egyik szülője nem osztrák.