Itt az ősz, áfacsökkentésért lobbizik a szállodaszövetség

Fotó: DPA / SVEN HOPPE

-

A turizmus kilátásai kedvezőek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerint, de a tartós növekedéshez a versenyképesség javítására, egyebek között jelentős, a szobakiadásra is kiterjedő áfacsökkentésre van szükség.


A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) adatai szerint 2015-ben a turizmus 9,4 százalékkal járult hozzá a GDP-hez, a közvetlenül foglalkoztatottak száma 338 ezer volt. Az ágazat bevételei 4,81 milliárd eurót tettek ki, ami 8,9 százalékkal nagyobb a 2014. évinél - tájékoztatta a szövetség az MTI-t.

Az előrejelzés szerint az idén a forgalom további, bár az előző évinél kisebb ütemű növekedése várható, a belföldi kereslet tovább nő, és a szomszédos országokból, Csehországból, Szlovákiából és Romániából, illetve Lengyelországból, egyre többen látogatják a vidéki gyógy- és üdülőhelyeket. Amellett, hogy a fejlődésben a szövetség szerint kulcsszerepe van az állami turizmusstratégiának, az állam akkor tenne igazán jót a szektornak, ha csökkenne a szállásadás áfakulcsa.


Kisebb áfa, kisebb gond


Az öt százalékos kulcs bevezetése mellett a szövetség egy saját adót is szeretne: a szállásdíj hat százaléka lenne a marketing-hozzájárulás, amelyet kizárólag nemzetközi népszerűsítő kampányokra lehetne fordítani. Az ötlet nem az MSZÉSZ-től származik, hanem a Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2014-es tanulmányában szerepel.

Az elemzés szerint 2000-2015 között a szállodák kapacitása 41 százalékkal, 60 ezer 297 szobára nőtt, kihasználtságuk 2,3 százalék ponttal, 53,9 százalékra emelkedett. A belföldi vendégéjszakák 114 százalékkal, a külföldi vendégéjszakák 45 százalékkal nőttek. A belföldi-külföldi vendégéjszakák 2015-re kialakult 45-55 százalékos aránya egészséges megoszlás a szervezet szerint. A külföldi vendégéjszakák száma a szállodákban 45 százalékkal, a közösségi szálláshelyeken 716 százalékkal, a magánszállásokon 741 százalékkal nőtt. A közösségi szálláshelyek és magánszállások külföldi vendégéjszakái már elérik a szállodai vendégéjszakák 21 százalékát, ami jelentős váltás.