Itt az orosz bosszú az uniós embargó meghosszabbításáért

Fotó: RIA Novosti / Astakhov Dmitry

-

Az uniós szankciók hétfői meghosszabbítása után nem sokáig váratott magára Moszkva válasza. Az orosz államfő elrendelte, hogy egy évvel hosszabbítsák meg a nyugati élelmiszerek oroszországi importjára elrendelt korlátozásokat, amelyeket Moszkva az ukrán válság miatt ellene bevezetett nemzetközi szankciókra válaszul léptetett életbe.


"A kormány az intézkedések meghosszabbításának kérelmével fordult hozzám" - közölte Vlagyimir Putyin az orosz média tájékoztatása szerint. "Ahogyan a kormányfő (Dmitrij Medvegyev) javasolta, mától kezdve egy évvel meghosszabbítjuk az ellenintézkedéseinket. Úgy vélem, ez jó ösztönző hatással lesz a hazai mezőgazdasági termelőkre" - tette hozzá. A Ria Novosztyi orosz állami hírszolgálat beszámolója szerint Putyin az erről szóló rendeletet mihamarabbi nyilvánosságra hozatalára szólította fel a kormányt.

Az európai uniós országok hétfőn vita nélkül jóváhagyták azt a megállapodást, miszerint jövő év január 31-éig meghosszabbítják az Oroszország ellen elrendelt gazdasági szankciókat. Ezek értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt (egyébként kettős rendeltetésű) termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia Oroszországba való exportálását.

Az Oroszország elleni szankciókat a dél-ukrajnai Krím félsziget tavaly márciusi elcsatolása és Kelet-Ukrajna destabilizálása miatt vezették be. Ezekre válaszul Moszkva 2014 augusztusában gazdasági embargót rendelt el az Európai Unió, az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada és Norvégia számos termékére.