Itt az ingyen Word!

Fotó: Quinn Dombrowski CC-BY-SA / István Hajdu

-

Szabadon letölthetővé tette a Microsoft a Word első verziójának forráskódját. Hogy futtatni is legyen min, le lehet szedni az MS-DOS-t is hozzá.


Ha valóban egy fillérbe se kerülő szövegszerkesztőt akarnak, akkor ne a Computer History Museum honlapja felé induljanak el. A Google Drive vagy a Libre Office sokkal jobb választás. Viszont ha érdekli önöket a szoftverrégészet, a régi kódok akkor irány a Mountain View-ban található múzeum honlapja. Ahhoz, hogy az ingyen Word elinduljon először le kell fordítani a kódot. Ha valaki boldogulna a 25 éves fájlokkal, akkor már csak egy gépet kell összerakni, amin jól érzi magát a program. Az első Word megjelenésének idején a tipikus gép körülbelül 8 megahertzes processzorral, egy megabájt memóriával és 20 megabájtnyi merevlemezzel rendelkezett. A megfelelő PC összeállítása ezért nem is lenne egyszerű feladat. A fűtést vezérlő termosztátban is erősebb hardver van manapság. Az MS-DOS is érdekes lelet. A mai operációs rendszerekhez képest szinte semmit nem tud: lehet vele fájlokat mozgatni, másolni, mappák között navigálni és ezzel körülbelül véget is ér a szoftver tudása. Fájlnevekből csak maximum 11 karaktereset kezel (ebből három betű a kiterjesztés, nyolc betű a név), programból pedig csak egy futhat egyszerre a dosos gépen.

Össze lehet rakni egy menő régi gépet

A forráskódok nyilvánosságra hozását az IBM és az Adobe kezdte el 2013-ban. Az előbbi az APL programozási nyelv kódját, az utóbbi pedig a legelső Photoshop 2013-ban ajándékozta oda a kaliforniai Computer History Museumnak. Az Apple négy hónapja állt be a sorba, ők az Apple II számítógép DOS rendszerét adták oda a múzeumnak. A szoftver azért érdekes, mert a Macintosh előtti gépeken futott. A cég hozzácsapta még a MacPaint programot is a csomaghoz, amihez már két-három évvel fiatalabb, Mac gép kell.


Ön venne ettől az embertől Windowst?


Nem csak a neten létezik a múzeum

Ha szeretik a gépeket, akkor most fájdítani fogjuk a szívüket. A Computer History Museumot mindenkinek meg kell egyszer látogatnia, még akkor is, ha Magyarországtól tényleg őrülten messze van. Aki viszont elzarándokol Kaliforniába az láthatja a 19. századi matematikus, Charles Babbage által tervezet mechanikus számítógépet, ami akkora, mint egy szekrénysor. Megcsodálhatja a Garri Kaszparovot legyőző Deep Blue sakkszámítógép egy részét. Vagy épp körbejárhat egy Cray szuperszámítógépet, és belenézhet a belsejében található drótrengetegbe. Csak pótléknak jó, de a Flickr-en remek képek vannak a múzeum kiállítási anyagából. Nézzen régi vasakat.