Itt az indok, miért vonja gyámság alá az állam a pénzügyeket

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Pintér Sándor belügyminiszter nyújtotta be a törvényjavaslatot, amely lehetőséget adna arra, hogy a kormány központi hivatala rálásson a települések teljes ügyvitelére, beleértve gazdálkodásuk minden adatát.


Kósa Lajos szerint ha nem akarjuk, hogy az önkormányzatok ugyanazt a pályát fussák be, mint a konszolidáció előtt, akkor kell rálátás a gazdálkodásukra, és nem csak akkor, amikor már baj van. A politikus az ATV reggeli műsorában ezzel indokolta, hogy az állam olyan informatikai rendszert vezetne be, amellyel a települések legutolsó számlájára is rálátna.


A Pintér Sándor belügyminiszter által nemrég benyújtott törvénymódosítási javaslat kötelező jelleggel vezetné be az ASP-t, egy olyan informatikai rendszert, amellyel a kormány központi hivatalának rálátása lenne a települések teljes ügyvitelére, beleértve gazdálkodásuk minden adatát.

Kósa Lajos azt mondta, hogy a javaslaton finomítani kell, mert az önkormányzatok gazdálkodásának szabadságát nem lehet sérteni. Tájékoztató adatokat kérhetnek, de az a rendszer, amelyet elképzeltek "költséges is, és nem biztos, hogy működik" - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője a műsorban.

A törvényjavaslatról itt írtunk részletesen.