Itt az igazi válsághelyzet: nem lesz elég legó karácsonyra

Forrás: lego.gizmodo.com/Kudos Jerac

-

Nyilván minden vállalkozás hasonló gondokat kíván magának: a világ legnagyobb játékgyártója nem győzi a megrendelések teljesítését, pedig sokat fektettek új gyárak építésébe.


Hamarosan kezdődik a karácsonyi ajándékbeszerzési szezon, de lesznek gyerekek, akik valószínűleg nem kapják meg azt a játékot, amit szeretnének. A dán Lego játékgyártó egyik szóvivője a Reuters hírügynökségnek elismerte, hogy gondjaik vannak a kereslet kielégítésével: hiába dolgoznak a gyáraik teljes kapacitással, az európai piacon hiány lehet egyes termékeikből. Azt nem részletezte, hogy pontosan mely termékeikből és hol léphet fel hiány. A dán gyártó egyszerűen rosszul mérte fel a várható keresletet. Jóval több megrendelést kaptak, mint amivel előzetesen számoltak – mondta a szóvivő.

A családi vállalkozásból kinőtt Lego-csoport mára – az értékesítéseket tekintve – a világ legnagyobb játékgyártója lett, megelőzve az amerikai Mattelt. Az idei első félévben 18 százalékkal növelte eladásait, bevétele 1,9 milliárd euró volt, míg a konkurens Mattel 1,7 milliárd dollárt ért el. A cég az elmúlt évben 400 millió eurót fektetett be a gyártókapacitás növelésébe, de már a 2014-es karácsonyi szezonban is hiány mutatkozott a termékeiből, többek közt Dániában és Kanadában. Jelenleg egy kínai gyár megnyitását tervezik, de az csak 2017-ben kezd termelni.