Itt az idő kalkulálni a megmaradt éves szabadsággal

Fotó: Fuse / Fuse

-

A kivételektől eltekintve pénz nem jár a megmaradt szabadságért, és lehetőleg ki kell venni az idén. Szabadságszabályok a Bukszától.


Lassan itt a karácsonyi szezon, és a megmaradt szabadságokkal kezdeni kell valamit, ennek apropóján a Buksza áttekintette a legfontosabb, legtöbbeket érintő szabályokat.


01

Hogyan vehetjük ki a szabadságot?

A szabadságot a velünk való egyeztetés után a munkáltató adja ki. Évente hét napot – a munkaviszony első három hónapjának kivételével – legfeljebb két részletben köteles a munkáltató akkor kiadni, amikor azt kérjük. Tizenöt nappal előbb szólni kell erről.02

Hány napot kell egyben kiadni?

A munkáltatónak biztosítania kell, hogy egy évben legalább egyszer tizennégy egymást követő napon ne kelljen dolgoznunk, a törvény szerint mentesülni kell a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség alól. A tizennégy napba azonban be kell számítani a pihenőnapokat, munkaszüneti napokat, szabadnapokat. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a 14 napba beletartoznak a hétvégék, amikor alapesetben nem kell dolgozni. Azaz 10 nap szabadság plusz két hétvége kiadja a tizennégy egybefüggő napot. A munkáltató azonban megállapodhat velünk ettől eltérő menetrendtől is.03

Mikor kell kivenni, kiadni a szabadságot?

A fő szabály szerint a szabadságot az adott évben kell kivennünk, de vannak kivételek.

  • Ha a munkaviszonyunk október 1-jén vagy azután indult, akkor a jövő év március végéig vehetjük ki a szabadságot.

  • Ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy nem tudjuk kivenni a szabadságot, akkor a szabadság kivételét ellehetetlenítő ok megszűnését követő 60 napon belül mehetünk szabadságra.
  • Az adott évre kell számolni a szabadságot, ha abban az évben kezdjük meg, és a következő évben nem tart tovább öt munkanapnál. Tehát december 30-án kivett, mondjuk 5 napos szabadság még az adott évre szól.
  • A munkáltató indokolt esetben (gazdasági érdek vagy a működést súlyosan érintő helyzet) esetén módosíthatja a szabadságok menetrendjét.  Megváltoztathatja a szabadság időpontját, megszakíthatja a szabadságunkat, ha pedig van kollektív szerződés, akkor a szabadság egynegyedét legkésőbb az adott év után, legkésőbb a következő év március végéig adhatja ki.
  • Ha a szabadságunkat módosítja vagy megszakítja a munkáltató, akkor a felmerült kárunkat vagy az emiatt felmerülő költségeket köteles nekünk kifizetni.  A munkahelyre való utazással és a visszautazással töltött idő nem számít bele a a szabadságba, ahogy az ilyen esetben munkával töltött idő sem.
  • Ha megegyezünk a munkáltatóval, a 20 napos alapszabadságon felül járó, az életkortól függő, úgynevezett pótszabadságot a következő év végéig lehet kiadni. Erről azonban évről évre előre meg kell egyezni a munkáltatóval.Jár-e pénz a beragadt szabadságért?

Alapesetben nem, mivel a szabadságot nem lehet megváltani, de itt is van egy kivétel. A ki nem vett szabadságért akkor kapunk pénzt, ha megszűnik a munkaviszonyunk, és az addig járó szabadságot nem vettük ki. Ebben az esetben a megmaradt szabadságot pénzben kell kifizetni.