Itt az első online vírusmúzeum

-

Mond valamit az a név, hogy One Half? És az, hogy Quicky? Küzdött valaha egy hálózaton függő XP-s gépen a Blaster féreg ellen? Ha bármelyikre igen a válasz, akkor ezt a múzeumot önnek nyitották.


Régen, amikor közismerten minden jobb volt, a vírusok is jobbak voltak. Még nem arra utaztak, hogy a számítógépen elbújva minél több adatot lopjanak el, és ha egy mód van rá, pénzt csikarjanak ki a felhasználótól. Megették a gépet, tönkretettek adatokat, próbáltak addig életben maradni, amíg csak lehetett, de ennél több vágyuk nem nagyon volt.


A bujkáláshoz viszont nem nagyon értettek. Nehéz úgy bujkálni, hogy a vírus hatalmas logókat vagy a képernyőn átsétáló embert jelenít meg a monitoron, esetleg elkezdi lepotyogtatni a betűket a monitorról. Azért ezek még ma is gyanús jelnek számítanak. A Disk Destroyer volt annyira pofátlan, hogy merevlemez FAT-táblájának törlése után szerencsejátékra tegye fel az adatok sorsát. Ha a felhasználó nyert, nagy kegyesen visszaállította a táblát a memóriából. Ha nem, akkor időszerű volt végiggondolni, mit lehet visszanyerni lemezekről.A vírus megtalálásának élményét most bárki átélheti: a Grateful Dead koncertfelvételektől a lementett shareware cédéken keresztül a némafilmekig mindent gyűjtő Archive.org egy napja előrukkolt a világ első interaktív vírusmúzeumával. A múzeum alapját egy korábbi gyűjtemény adta, ami régi videojátékokat tett böngészőben futtathatóvá. A vírusokhoz ugyanazt a böngészőben futó MS-DOS operációs rendszert emuláló kódot használták, csak a játék indítófájlja helyett a vírus indul el. A kódot a feltöltés előtt megtisztították a kártékony résztől, senkinek nem kell attól félnie, hogy egy ősi vírussal teszi tönkre a gépét, ha elkezd kattintgatni az oldalon.A vírusgyűjteményen már most látszik hogy hatalmas siker lesz. Jason Scott, az internet elszánt archivistája és Mikko Hypponen, az F-Secure antivíruscég technológiai vezetője harminc-egynéhány vírussal indította el az oldalt, de már az első nap megduplázódott a kiállított "műtárgyak" száma.


A fejlécképünk Crash nevű vírust mutatja be. Az sem volt egy kifinomult darab. De ott van a gyűjteményben a világ első bujkálásra tervezett vírusa a Frodó, amely floppyn terjedt egyik gépről a másikra, és minden év szeptember 22-én - Zsákos Bilbó és Zsákos Frodó születésnapján - megpróbálta megfagyasztani a számítógépet. És hogy mindenki tudja, hogy nem ám véletlen fagyásról van szó, azt is kiírta: "Frodo lives!"