Itt az első működő mesterséges kromoszóma!

Fotó: iStock / iStock

-

Gyógyszereket, illetve ételek és bioüzemanyagok nyersanyagát lehet majd létrehozni a most megalkotott mesterséges kromoszómával.


Most szintetizáltak először teljes eukarióta kromoszómát – ez a fonalszerű struktúra az, ami hordozza a géneket minden növény és állat sejtjeiben. A kutatásról a Science című tudományos lap számolt be. Jef Boeke, a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjának munkatársa, a kutatás vezetője arról számolt be: „Ez a legnagyobb mértékben módosított kromoszóma, amelyet valaha létrehoztunk. Mégsem ez számít mérföldkőnek, hanem az, hogy működő élesztősejtbe tudtuk beépíteni.” A kromoszómát elnevezték synIII-nak, és integrálták a sörélesztő sejtjeibe. Azért döntöttek a III. számú élesztőgomba-kromoszóma mellett, mert a gomba tizenhat kromoszómája közül ez az egyik legrövidebb. (Az embernek 16 kromoszómapárja van.) A molekula elkészüléséhez hét év kellett, ez idő alatt pedig 273 871 DNS-párt kötöttek össze – ez kevesebb, mint az eredeti, természetes sejtben lévő, több mint 316 ezer pár. Az alkalmazott technika segítségével gyorsabban lehet majd előállítani egyes szintetikus élesztőgombákat. Ezeket használhatják ritka gyógyszerek - köztük a maláriát gyógyító artemisin - vagy védőoltások gyártására is.


A mesterséges kromoszómatervezés a biológia egy olyan területe, amellyel a magyar kutatók szép eredményekkel büszkélkedhetnek. Hadlaczky Gyula, a Szegedi Biológiai Központ genetikával foglalkozó intézetében már akkor mesterséges kromoszómákat tervezett, amikor mások még csak álmodtak róla.