Itt a vége a Lázár-Rogán játszmának

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Lázár nem mond le, sőt, azt ígéri, Rogánnal sikeres páros lesznek. Azt mondta, olyan döntést hozott a miniszterelnök, ami megfelelően tisztázza a hatásköröket, és Rogán nem lesz Lázár beosztottja.


"Megnyugtató döntést hozott a miniszterelnök" - mondta a napközbeni tárgyalásokról a Parlamentben újságíróknak Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. "Minden egyeztetés véget ért."

A politikust Rogán Antal új pozíciója miatt kérdezték, Lázár ugyanis azt ígérte, hogy lemond, ha nem rendeződik számára megfelelően a Rogán feladat- és hatásköre körüli bizonytalanság. Napközben Orbán Viktor és Lázár János négyszemközt tárgyaltak a parlamenti ülés előtt, de az érintettektől nem szivárgott ki információ erről, sőt, Lázár Jánost gyakorlatilag eltűnt a Parlamentben, csak egy fontos szavazásra sietve tudták megkérdezni az újságírók.


Rogán Antallal kiválóan fogok együtt dolgozni, sikeres páros leszünk, nyugodjanak meg

- mondta délután Lázár János, hozzátéve: Rogán nem lesz a beosztottja.

A kérdésre, hogy akkor ezek szerint nem mond le, azt felelte: "Nem vagyok lemondós alkat. Arra, hogy elégedett-e a megszületett döntéssel, annyit közölt: nem az elégedettsége számít, hanem a kormány sikeressége. "A 2018-as választás sikere a tét, ehhez a miniszterelnök szerint Rogán Antal tudására és felkészültségére szükség van, ebben a döntésben a miniszterelnök urat támogatom" - mondta.

Hozzátette: olyan döntés született, ami mindkettejük számára kielégítően tisztázza a felelősségi viszonyokat.

A döntést vagy Rogán Antallal vagy Orbán Viktorral együtt jelentik majd be, de azt nem tudni, mikor. Orbán Viktor a Parlament folyosóin azt mondta, akkor lehet majd erről szó, ha megoldották a horvát határ ügyét.


Májusban kezdődött

Az hónapokkal ezelőtt kiszivárgott, hogy a Fidesz-frakció vezetőjeként dolgozó Rogán Antal Orbán Viktor kabinetfőnöke lehet. Az is világossá vált, hogy Lázár János nem feltétlen örülne ennek. A hivatalos magyarázat szerint azért, mert azzal, hogy Rogán a Miniszterelnökségen belül kapna pozíciót, Lázár viselné a politikai felelősséget a munkájáért. Vélhetően azonban a két politikus közötti szimpla rivalizálásnak is szerepe lehetett Lázár ellenkezésében.