Itt a nagy magyar-iráni nukleáris együttműködés

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Januárban oldották fel az Irán elleni szankciókat, amiket az atomprogramjuk miatt vetettek ki. Magyarország segít Iránnak nukleáris szakembereket képezni


Ahogy a héten megírtuk, iráni atomügyi delegáció érkezett Budapestre és a jelek szerint nem eredménytelenül tárgyaltak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyanis bejelentette, hogy Magyarország megállapodott Iránnal a nukleáris együttműködés továbbfejlesztéséről.


A tárcavezető megbeszélést folyatott Akbar Szálehivel, az Iráni Iszlám Köztársaság alelnökével és az iráni atomenergia-szervezet vezetőjével, majd úgy nyilatkozott:  • folytatják és bővítik az iráni nukleáris szakemberek képzését,
  • támogatják, hogy az EU segítse az iráni nukleáris oktatást és képzést,
  • kutatási-tudományos együttműködést alakítanak ki a nukleáris energia békés célú felhasználása tekintetében,
  • tárgyalásokat kezdenek a jövőben arról, hogy magyar vállalatok miként vehetnének részt az iráni szénhidrogénkincsek kitermelésében.


Hallgatókat is várunk

A kétoldalú kapcsolatokról beszélve a külügyminiszter megjegyezte: jelenleg 1100 iráni hallgató tanul itteni egyetemeken, és Magyarország szeretne minél több iráni diákot fogadni.


Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a transzatlanti közösség és Oroszország együttműködése nélkül nem jött volna létre a megállapodás Iránnal. Ez is azt mutatja, hogy a multilaterális diplomáciára és a józan észre kell építeni, különben még súlyosabb bajokkal kell szembenéznünk, mint most - mondta.


A stabilitás horgonya

Akbar Szálehi hangsúlyozta: mindenképpen fejleszteni kell a magyar-iráni kapcsolatokat ebben az új időszakban, az iráni nukleáris program ellenőrzéséről tavaly kötött nemzetközi megállapodás után. (Az iráni atomprogram korlátozásáról szóló, tavaly megkötött nukleáris megállapodásban a Teherán által vállalt kötelezettségek teljesítéséért cserébe a nagyhatalmak január közepén bejelentették, hogy feloldják az iszlám köztársaság ellen az atomprogramja miatt kivetett szankciókat.)

Szálehi kifejtette: az elmúlt években sok vád hangzott el országáról, nyomást gyakoroltak rá, korlátok közé próbálták szorítani, ezért azt kéri, mindenki maga győződjön meg arról, milyen az ország, hogyan élnek a térségben. Irán szomszédos országainak többsége nem stabil, viszont az ország "a stabilitás horgonya" a régióban, demokratikus ország, ahol a kormány a nép akaratából kormányoz - mondta.

Úgy látja, országa politikai stratégiájának alapja a méltányosság, az igazságosság és az elnyomottak támogatása.