Itt a nagy kampánytérkép!!! Eredményhirdetés!

Fotó: AFP PHOTO / BALINT PORNECZI / István Hajdu

-

Ki volt a kampány sztahanovistája, és ki csinálta kicsiben? Hol járt a legtöbb vezető politikus, és melyik megyét hanyagolta mindenki? Ki erősítette a saját hátországát, és ki próbált inkább új támogatókat szerezni? Mindez kiderült a VS.hu folyamatosan frissülő nagy kampánytérképéből.


Egy nappal az 50 napos kampány vége előtt kijelenthető, hogy a legaktívabban kampányoló pártvezető címéért folytatott képzeletbeli versenyt Vona Gábor nyerte. A Jobbik elnöke február 15. óta a VS.hu számításai szerint 90 településen járt, míg Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és a kormányváltók miniszterelnök-jelöltje 68 településsel áll a második helyen. Utánuk következik a harmadik Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője 54 településsel, majd a negyedik helyen hatalmas hajrát bemutatva Szél Bernadett az LMP társelnöke 41 következik. Ehhez az is kellett, hogy abszolút rekordot döntve Szél egy nap alatt 7 településen is kampányoljon. Az egész kampány alatt fej-fej mellett haladt és így is végzett Orbán Viktor, a Fidesz és Gyurcsány Ferenc a DK vezetői, akik 35-35 településen jártak a kampányban, ráadásul hozzájuk csatlakozott az utolsó napokban szintén nagy rohamot indító Schiffer András. Az LMP másik társelnöke szintén 35 települést keresett fel, ezzel hármas holtverseny alakult ki az utolsó helyen a vizsgált pártvezetők között. Itt érdemes megjegyezni, hogy a miniszterelnök külföldi útjait – amelyek értelemszerűen több napot is elvettek a kampányából – nem számoltuk. Érdekesség, hogy megnőtt a határokon túli kampányesemények száma. Míg március végéig egyedül Vona Gábor tartott klasszikus kampányeseményt, amikor március 9-én Székelyudvarhelyen vett részt lakossági fórumon, addig március 29-én Schiffer András látogatott Ungvárra, Orbán Viktor pedig Szabadkát kereste fel egy nappal korábban.


Interaktív kampánytérkép (Kattintson, zoomoljon)


A térképen a választókerületek színét egy korábbi elemzésünk alapján aszerint színeztük be, hogy az adott körzet politikai irányultsága milyen karakterű. Narancs: inkább Fidesz; piros: inkább baloldali; szürke: hárompólusú, ahol a Jobbik-tábor is tényezőnek számít; zöld: hárompólusú, az LMP is jelentős bázissal rendelkezik; fehér: billenő egyéni választókerületek. (A térkép interaktív, rá lehet kattintani, és zoomolni is tud benne, hogy láthatóvá váljanak a részletek.) Ha ezt figyelembe véve nézzük meg a térképet, feltűnhet, hogy a fekete pontok főleg fekete körzetekben, míg a pirosak és a kékek inkább narancsszínű vidékeken találhatóak. Azaz Vona Gábor a jobbikos hátország erősítése mellett döntött, ezzel szemben Mesterházy Attila inkább új támogatók megszerzésére koncentrált – legalábbis ez derül ki a pártvezetők kampányútvonalának elemzéséből. A Jobbik elnöke láthatóan olyan településekre és régiókba látogatott a legtöbbször, amelyekben egyébként is erős pártja támogatottsága, míg az MSZP vezetője leggyakrabban a Dunántúlra utazott, ahol viszont a Fidesz a legerősebb. Érdekesség, hogy hatalmas olyan területek vannak Nyugat-Magyarországon, ahol egyedül Mesterházy Attila járt a pártvezetők közül. Az is megfigyelhető, hogy bár a kormányváltó szövetség három vezetője meg is oszthatná az erőit, mégis majdnem tíz olyan település van, ahová legalább ketten ellátogattak a koalícióra lépett MSZP-ből, Együttből vagy DK-ból. Érdekesség még, hogy ahol megjelenik Vona, ott nagy valószínűséggel a baloldali szövetség is hamarosan kampányba kezd. Kivéve Vona saját hevesi egyéni választókörzetét, ahol viszont gyakorlatilag már minden faluban tartott lakossági fórumot a politikus. A legtöbbet látogatott települések versenyét Kecskemét nyerte, ahol mind a hét pártvezető szervezett kampányeseményt, így a hírős város lakói azok, akik a legszélesebb körő személyes tájékoztatás alapján választhatnak vasárnap. Megtört ugyanakkor a jég Debrecenben, ahová a nagyvárosok közül sokáig egyedüliként nem látogatott el egyik pártvezető sem. Március 27-én azonban rögtön ketten is érkeztek: Mesterházy Attila és Bajnai Gordon együtt tartottak lakossági fórumot a hajdúsági városban, majd egy nappal később követte őket Schiffer András is, Orbán Viktor pedig szombaton ott zárja a kampányát. Megjelentek az első duplázások is. Bajnai Gordon Érden és Szentendrén is, Orbán Viktor Nyíregyházán, Vona Gábor pedig Ózdon járt kétszer a kampányban.