Itt a minisztériumi értelmezés, hol maradhat meg a gimnázium

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Nem feltétlenül azonnal és nem minden esetben kell megszüntetni a gimnáziumot - nyugtatgat Varga Mihály tárcája, és azt is hozzáteszi, hogy ráadásul járásonként mindenképpen lesz gimi.


A kormány döntése alapján idén júliustól mintegy 300, egy év múlva pedig további mintegy 50 oktatási intézmény kerül a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásába, miután a szakképzés ehhez a tárcához kerül.

A minisztérium közleménye szerint ezen iskolák között valóban vannak olyanok, amelyekben egy intézményen belül van szakképzés és gimnázium, illetve 44 olyan is, amelyek esetében már korábban döntött a KLIK arról, hogy megszüntetik a gimnáziumot és csak szakképző osztályokat iskoláznak be.

Az NGM fenntartásába kerülés ugyanakkor pusztán fenntartóváltást jelent - állítja Varga Mihály minisztériuma. A közlemény úgy fogalmaz:


ebből nem következik sem a gimnáziumi képzések azonnali megszüntetése és az sem, hogy ezekben a vegyes profilú iskolákban jövő évtől minden esetben szükségszerűen fel kellene számolni a gimnáziumi képzést.

A Köznevelési Törvény múlt héten megjelent módosítását a minisztérium úgy értelmezi, hogy az lehetőséget ad arra, hogy a Szakképzési Centrumok gimnáziumi képzést ne csak kifutó rendszerben, hanem hosszú távon is folytassanak. "Annál is kevésbé valósak a médiában megjelent hírek, mivel minden járásban meg kell teremteni a gimnáziumi képzés feltételeit" - fogalmaz a szaktárca.

A minisztérium inkább az érettségi lehetőségének bővülését látja az új szabályozásban. Szeptembertől ugyanis ingyenes lesz a második szakképesítés megszerzése, valamint elsősorban a Szakképzési Centrumok feladata lesz a szakmunkás, szakiskolai végzettséggel rendelkezők felkészítése az érettségire.

Előzőleg napirend előtti felszólalásban sorolta fel a Parlamentben Hiller István MSZP-s képviselő azokat a településeket, ahol szerinte megszűnhet a gimnáziumi oktatás egy friss rendeletmódosítás miatt. Rétvári Bence, az Emmi államtitkára gyakorlatilag nem cáfolta, hogy lesznek városok, ahol megszűnik a gimnázium.