Itt a menekültügyi szigorítás terve; egy nap sincs a véleményezésre

Fotó: MTI/AP / Dalton Bennett

-

Már a még véget sem ért nemzeti konzultációra is hivatkozik a BM, amely nagyon felgyorsítaná a menekültügyi eljárást. A tervezetet pénteken tették közzé, és egy napot sem adtak a véleményezésre.


A kormány tényleg komolyan veszi a menekültkérdést: rendkívüli gyorsasággal készül a menedékjogról szóló törvény módosítása. Az indoklás szerint „szükséges a jelenlegi jogszabályi környezet módosítása annak érdekében, hogy a megalapozott nemzetközi védelmi igénnyel rendelkezőket minél gyorsabban és hatékonyabban be lehessen azonosítani, és az ilyen védelmi igénnyel nem rendelkező, tipikusan gazdasági migránsokat mielőbb az ország területéről kitoloncolni”. Az indoklás hivatkozik a jelenleg is folyó nemzeti konzultációra, amelynek eddig feldolgozott válaszai állítólag alátámasztják a kormány módosítási szándékát.

A módosítás viszonylag hosszú, összesen 45 szakaszt tartalmaz. Ami elsőre is feltűnő:

  • A menedéket kérőknek maguknak kell gondoskodniuk arról, hogy beszerezzék a személyazonosságukat és állampolgárságukat igazoló dokumentumokat (a menekültek többségének semmilyen papírja nincs).
  • Az ellátás költségeit a kérelmezőknek maguknak kell viselniük, kivéve, ha elismerik őket menekültként.
  • Hiába fordul bírósághoz a menedékkérő az elutasító határozat ellen, annak nincs halasztó hatálya, magyarul az illető kitoloncolható.
  • A menekültügyi eljárást, amely ma 4-6 hónapig tart, a jövőben 60 nap alatt le kell folytatni.
  • 15 nap alatt dönteni kell, ha a kérelem elfogadhatatlan, például azért, mert a menedékkérő úgynevezett biztonságos harmadik országból érkezett.A kormány honlapján ma tették közé a tervezetet, a fájlok úgynevezett metaadatai szerint péntek reggel 7.54-kor készítették a dokumentumot. A véleményezésre nem adtak sok időt: péntek éjfélig várják a kommentárokat (a jogszabaly@bm.gov.hu címre). Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke – aki tőlünk értesült a módosítási javaslatról – azt mondta: nem fogják tudni érdemben véleményezni a szöveget, de aki ilyen, egynapos határidőt szab, az nyilván nem is kíváncsi megalapozott, szakmai javaslatokra.

A Helsinki Bizottság viszont épp pénteken adott 13+1 tanácsot a BM-nek, hogyan lehetne hatékonyan kezelni a menekültkérdést.


Magát a javaslatot itt olvashatja legegyszerűbben:


Facebook-oldalunkon nem csak éjfélig lehet értékelni

Ha tudatni szeretné véleményét a tervezetről a belügyi tárcával, siessen, már csak éjfélig teheti meg. Ha csak olvasótársaival, akkor a poszt alatt határidőkorlát nélkül megteheti.

Posted by VS.hu on 2015. június 19.