Itt a mankó, hogy megértsék a tanárok, miért gyűjtenek róluk adatot

Fotó: MTI/MTVA / Rosta Tibor / MTI/MTVA / Rosta Tibor

-

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet közérdekű adatkérést tartalmazó levélmintával segíti a kíváncsi pedagógusokat.


A közoktatás „minőségbiztosításának” új rendje alapján arra kötelezik a pedagógusokat és az intézményvezetőket, hogy egyénileg és csoportosan rendszeresen értékeljék önmagukat, és ennek eredményeit az Oktatási Hivatal központi adatbázisában tárolják majd. Erre egy új központi adatbázist hoznak létre, amelynek céljairól és az adatkezelés korlátairól a jogszabályok alig mondanak valamit.

A korábbi adatvédelmi biztos, Majtényi László szerint a homályban hagyott szabályozás alapján törvénysértő módon zajlik majd ellenőrzés, és az adatbázis miatt a pedagógusok alkotmányos jogai sérülnek. Ezért az általa vezetett Eötvös Károly Közpolitikai Intézet megfogalmazott egy közérdekű adatkérést tartalmazó levélmintát.


A pedagógusok, ha szükségesnek látják, módosíthatják is a levelet, amelyet akár személyazonosításra alkalmas módon aláírhatnak, vagy anélkül is elküldhetik az Oktatási Hivatalnak. A levél elküldésével kapcsolatos esetleges kockázatokat a levél elküldőjének kell mérlegelnie, de tudnia kell, hogy őt emiatt jogszerűen semmilyen hátrány nem érheti. A levelet azok is elküldhetik, akik maguk nem pedagógusok.

Az intézet szakmai álláspontja szerint az önértékelés keretében előírt kötelező adatkezelések szinte kizárólag személyes adatokat tartalmaznak. Az adatok között lehetnek különleges (például egészségügyi) adatok is, amelyeket a törvény fokozottan véd.

Az adatvédelmi szakemberek azt is a rendelet hiányosságának tartják, hogy nem szól arról, meddig terjednek az Oktatási Hivatal adatkezelési jogai, illetve mik a korlátai. Azt sem világosan határozták meg, hogy az Oktatási Hivatalban, esetleg azon kívül, kiknek milyen hozzáférési jogosultságuk van. A szabályozás még azt sem indokolja, hogy egyáltalán milyen alkotmányos célt szolgál a központi adatbázis felállítása.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet szerint alkotmányos indokok hiányában csupán egy állami monstrum látható, amely szinte minden tanárról szinte minden, még a pontosságnak és tényszerűségnek sem megfelelő adatot nyilvántart.