Itt a magyarázat, hogy miért diktátorozta le Juncker Orbánt

Fotó: AFP / JANEK SKARZYNSKI

-

Az Európai Bizottság elnökének szóvivője állt elő a magyarázattal. Egyszerűen arról van szó, hogy Jean-Claude Juncker közvetlen természetű, és a rendkívül hosszadalmas, fárasztó üdvözlési ceremóniát csak egy kis „mókázással” dobta fel.


Jean-Claude Juncker a közvetlenségéről ismert – válaszolta Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság elnökének szóvivője kedden Brüsszelben az uniós testület sajtótájékoztatóján arra az újságírói kérdésre, hogy miért nevezte Juncker diktátornak Orbán Viktort múlt pénteken, amikor találkoztak Rigában az EU keleti partnerségi csúcstalálkozóján.


Juncker elnök 33 éve van a politikában, 19 évig volt miniszterelnök, nagyon jól ismeri az Európai Tanács valamennyi tagját, szoros kapcsolat és kölcsönös bizalom köti őt össze mindegyikükkel, a közvetlenségéről és fesztelen stílusáról ismert. Én ezért nem hallanék ki ebből semmi mást. Ott voltam, és nem volt olyan érzésem, hogy emögött valódi sztori lenne” – mondta Szkínász.
Amikor Juncker „cool stílusát” említette, a termet derültség töltötte be – teszi hozzá az MTI.

A szóvivő szerint Juncker szavai és gesztusai (amelyekről itt írtunk) a rendkívül hosszadalmas és fárasztó üdvözlési ceremónia „mókás részét” képezték.

„Arról is tájékoztathatom önöket, hogy Orbán miniszterelnök nagyhercegnek szólította Juncker elnököt” – tette hozzá. Luxemburg, ahol Juncker korábban kormányfő volt, az állam hivatalos elnevezése szerint nagyhercegség.