Itt a következő brókerbotrány: nyomoznak a Reálszisztémánál

-

Több tízmillió forintot bukhattak azok, akik a Reálszisztémánál vásároltak a BTel részvényeiből – gyanítják a nyomozók.


Több feljelentés alapján nyomoz a BRFK gazdasági bűnözés elleni főosztálya a Reálszisztémánál – írja a Világgazdaság. A lap által megszerzett rendőrségi határozatból kiderül: a gyanú szerint a Reálszisztéma hamis magánokiratot használt fel, folytatólagosan és üzletszerűen jelentős értékre csalt és sikkasztott.

A rendőrség szerint a cég a Business Telekommal (BTel) összejátszva, akár az ügyfeleket megtévesztve vásárolt BTel-részvényeket. Az egyik ügyfélnek például felajánlották, hogy ha a tőzsdei ár 80 százalékán vásárol BTel-részvényt, a papírokat később havi 4 százalékos felárral a Reálszisztéma visszavásárolja. Méghozzá abból a haszonból, amely azáltal keletkezik majd, hogy a BTel részvényeit bevezetik a frankfurti tőzsdére, és az árfolyamuk 6-9 hónapon belül kilő. A kliens végül 2013-ban 35 millió forintért vásárolt részvényeket, ám azokat soha nem vásárolta vissza a Reálszisztéma, amely ráadásul fiktív bevételi adatokkal is megtévesztette a vevőt. A feljelentések nyomán kiderült, egyáltalán nem elkülönült esetről van szó.

A Magyar Nemzeti Bank még novemberben rendelt ki felügyeleti biztost a Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt.-hez a szabálytalanságok miatt.