Itt a kormány válasza a párizsi terrortámadásra

Fotó: MTI/EPA / Yoan Valat

-

A párizsi terrorcselekmények miatt a kormány aktualizálta a terrorfenyegetettség idejére vonatkozó előírásokat. Létrehoztak egy új testületet is, amely terrorcselekményekről gyűjt adatokat, elemez, irányít. A vezetője, a TEK-főnök Hajdu János lett.


Csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben az a jogszabály, amely a terrorcselekmények megelőzéséről, a terrorfenyegetettség idejére vonatkozó előírásokról szól. A kormányhatározatot szerdai ülésén fogadta el a kabinet, a jogszabályt Orbán Viktor írta alá.

A kormány a 2004-es madridi és a 2005-ös londoni terrortámadások után 2005-ben már elfogadott egy ehhez hasonló a jogszabályt. Most ezt frissítették a párizsi terrorcselekmények miatt. Az egyik változás, hogy betűk helyett számokkal jelölik a magyarországi terrorfenyegetettségi szinteket.

Eszerint:

  • 4-es (alacsony) fokozat rendelhető el, ha fennáll a veszélye annak, hogy az Európai Unió, illetve a NATO valamelyik tagállamában terrorcselekményt követhetnek el.
  • 3-as (közepes) fokozat rendelhető el, ha az Európai Unió, illetve a NATO valamelyik tagállamában terrorcselekményt követtek el.
  • 2-es (magas) fokozat van érvényben, ha arra utaló jelek vannak, hogy Magyarországot terrorcselekmény fenyegeti.
  • 1-es (kritikus) fokozat akkor rendelhető el, ha Magyarország területén terrorcselekményt követtek el.

A jogszabály kitér arra is, hogy a Terrorellenes Koordinációs Bizottság (TKB) feladata a terrorcselekményekre vonatkozó információk összegzése, értékelése, illetve válsághelyzetben a különböző intézkedések összehangolása.

A TKB elnöke a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója, aki jelenleg Hajdu János. A TKB-nek a különböző rendészeti és titkosszolgálati vezetők a tagjai. A tagok a munkáért külön fizetséget nem kapnak.

A terrorfenyegetettségi fokozatokat a TKB javaslatára a belügyminiszter rendeli el. Ha az említett fokozatok valamelyikét elrendelik (szombaton a 3-asnak megfelelő, a korábbi jogszabály szerinti B fokozat lépett érvénybe), akkor ahhoz egy intézkedési tervet kell készíteni. Ez tartalmazza, hogy milyen esemény történhet az országban, a különböző rendvédelmi szerveknek mit kell csinálniuk.